Ministrul polonez de externe constată eşecul „Parteneriatului Estic”

16:04, 30 ianuarie 2016 | Politica | 1128 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Formatul „Parteneriatului Estic” creează doar iluzia, nu şi perspectiva reală de aderare la Uniunea Europeană a unor ţări precum Ucraina, Belarus, Moldova, a declarat ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski.

Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a declarat că programul „Parteneriatului Estic” a eşuat, de aceea Guvernul Poloniei „a abandonat acest concept, considerându-l incorect”, comunică RIA Novosti, citând Radio Polonia.

„Convingerea că prin intermediul UE poate fi promovată o politică estică eficientă, este un mit”, a declarat el, adăugând că formatul parteneriatului creează doar iluzia, nu şi perspectiva efectivă de aderare la Uniunea Europeană pentru ţări ca Ucraina, Belarus, Moldova, Georgia, Azerbaijan.

Politica promovată de guvernul precedent (al partidului „Platforma Civică” — n.red.) s-a soldat cu o catastrofă, deoarece Euromaidanul a demonstrat inconsistenţa acesteia”, a afirmat Waszczykowski.

Programul „Parteneriatului Estic” — proiectul Uniunii Europene orientat spre integrarea economică a statelor UE cu Georgia, Moldova, Ucraina, Armenia, Belarus, Azerbaijan — nu prevede însă şi eventualitatea obţinerii calităţii de membru al Uniunii Europene. Acum un an, Georgia, Moldova şi Ucraina au semnat Acordul de Asociere cu UE, care a şi fost ratificat deja de către majoritatea statelor membre. Totodată, Armenia şi Belarus fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică — o asociaţie de state creată în baza Uniunii Vamale, din care face parte şi Rusia.

sursa: Sputnik Moldova