Milioane de lei de la Filat la Vântu printr-o firmă din Iaşi

17:00, 19 octombrie 2015 | Politica | 2123 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Fostul premier a învârtit milioane de lei la Iaşi. Aici el s-a lansat în afaceri cu televizoare şi ţigări. Ulterior a achiziţionat o companie de stat, care acum se ocupă cu  închirierea de spaţii de birouri.

Fostul premier moldovean Vlad Filat, reţinut joi într-un dosar controversat pentru trafic de influenţă, derulează afaceri la Iaşi încă de după Revoluţie, prin intermediul unor rude. Cele mai importante venituri sunt obţinute prin SC Kapital Invest Company, firmă prin care soţii Vlad şi Nadejda Filat închiriază spaţiile de birouri din clădirea pe care o deţin pe strada Sfântul Lazăr.

Filat, în vârstă de 46 de ani, a luat contact cu Iaşul în anii ’90 când a urmat cursurile Facultăţii de Drept la Universitatea „Al.I. Cuza”. După absolvire, acesta nu s-a retras în ţara natală, ci a decis să intre în afaceri făcând comerţ cu televizoare, aparate de uz casnic şi, ulterior, hârtie, după cum el însuşi a declarat. Câţiva ani mai târziu, în 1998, Filat era asociat la societatea Romold Trading, în prezent radiată, care importa ţigări MT din Republica Moldova.

Totuşi, până atunci, Filat achiziţionase deja acţiuni la tipografia Dosoftei, administrată printr-o firmă înfiinţată în 1991. În 2005, Filat schimbă numele firmei în Kapital Invest Company şi ìi schimbă şi codul CAEN, în închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, moment în care îi scade cifra de afaceri, dar ìi permite să lucreze cu doar 10-15 angajaţi, faţă de 50-100 câţi lucrau până în 2005. Acţionar majoritar cu peste 95%, Filat nu prea are timp să se ocupe de firmă, „mâna dreaptă” fiind naşul de cununie, Ioan Rusu, care a fost timp de mulţi ani administrator al societăţii, sau fiul acestuia, Vladimir.

În prezent, însă, ca administratori figurează Ciprian Cucoş şi Constantin Chilcos, după ce Ion Rusu şi fiul său au fost arestaţi în vară, fiind suspectaţi de spălare de bani. Deşi anul trecut şi-a dublat cifra de afaceri, de la unul la două milioane lei, profitul net înregistrat a scăzut considerabil, de la 1,95 milioane lei la numai 255.000 lei. Potrivit bilanţurilor contabile depuse la Fisc, societatea lui Filat avea la finalul anului 2014 datorii totale de 2,9 milioane lei, în scădere cu 1,27 milioane lei faţă de 2013, aşa putând fi explicat şi profitul mult diminuat.

Legătura cu Vântu

Din totalul datoriilor declarate în bilanţ de Filat, se pare că peste 985.000 lei sunt datoraţi de mulţi ani la bugetul de stat, motiv pentru care Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi a început executarea silită a firmei fostului premier. Potrivit ultimelor date actualizate la data de 30 iunie de site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Filat ar avea de plătit datorii vechi de 800.000 lei la bugetul de stat şi peste 186.000 lei la bugetul asigurărilor sociale, pe care şi le-a asumat prin declaraţie depusă la organul fiscal.

Pentru că la aceste datorii a acumulat noi debite de peste 16.000 lei, majoritatea din neplata TVA şi dobânzi şi penalităţi, Fiscul a decis să înceapă procedura de executare silită. Tot la capitolul datoriilor intră şi o relaţie comercială dintre firma lui Filat şi societatea M&C Strategy Development, parte a grupului de firme prin care Sorin Ovidiu Vântu conducea postul de televiziune Realitatea TV. În 2010, la câteva luni după ce a fost numit prim-ministru în Republica Moldova, Filat a încheiat prin firma ieşeană Kapital Invest Company un contract cu firma lui Vântu prin care dorea să obţină servicii de promovare a imaginii sale.

Contractul iniţial înceta de drept la finalul anului 2010, însă Filat şi Realitatea au convenit să semneze un act adiţional prin care au prelungit perioada iniţială până la jumătatea lunii iunie 2011. Valoarea contractului nu este cunoscută, însă potrivit unui tabel cu sume de recuperat publicat de administratorul judiciar al M&C Strategy Development în august 2013, firma lui Filat avea de plătit peste un milion de lei pentru serviciile lui Vântu. Într-un material publicat ieri de EVZ, fostul jurnalist Dragoş Nedelcu, partener al lui SOV în acei ani, declara: Câştigarea alegerilor de către Vlad Filat şi o aşa-zisă alianţă democratică schimbase complet lucrurile. Pentru SOV se năştea o oportunitate imensă. Şi cum altfel să-şi facă intrarea la Chişinău…decât printr-o televiziune (n.r. – SOV investise în televiziunea Publik TV).

Vântu primise deja promisiunea prin marioneta lui, Ţurcan, că după ce va lansa televiziunea, Vlad Filat, ajuns între timp prim-ministru, va susţine financiar proiectul”. Devine astfel clar că această susţinere din partea lui Filat trebuia să ajungă la Vântu tocmai prin firma din Iaşi. Însă, la 3 luni de la definitivarea contractului, societatea bucureşteană a intrat în insolvenţă.

Credite ilegale

O altă firmă ieşeană care are legături cu Vlad Filat este SC Avva Inter SRL, administrată de nepotul fostului premier, Vladimir Rusu (27 de ani), dar dizolvată din primăvara acestui an. În urma unei anchete a procurorilor moldoveni, referitoare la un dosar prin care rudele fostului premier ar fi obţinut credite ilegale de 11 milioane lei de la o bancă devalizată, a rezultat că suma de un milion de euro ar fi ajuns în contul societăţii ieşene.

Această societate, prin care s-ar fi „spălat” banii, avea sediul chiar în clădirea de birouri deţinută de Filat pe strada Sfântul Lazăr prin SC Kapital Invest Company. Înfiinţată în 2006, societatea administrată de Vladimir Rusu, a avut ca domeniu de activitate realizarea de înregistrări audio. În 2014, societatea a avut afaceri de 385.000 lei şi pierderi de 570.000 lei, datoriile totale fiind de 890.000 lei.

sursa: Ziarul de Iași

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,