PDM PSRM

Mariajul între PSRM-ul lui Dodon și PDM-ul lui Plahotniuc este ușor exagerat

14:01, 9 aprilie 2019 | Opinii, Politica | 3346 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

După multe vânzoleli post electorale, cu schimburi de focuri, gesturi de curtoazie și speranțe deșarte, se pare că balonul analiștilor de serviciu este pe punctul de a se dezumfla definitiv.

Așa cum cunoaștem, tandemul contra firii ACUM și-a anunțat deja lipsa de intenție de a coopera cu socialiștii pentru demontarea sistemului înșurubat în ultimul deceniu de temutul, controversatul și deocamdată invincibilul conducător al PDM. Zadarnic au așteptat unii că junii politicieni din opoziția proeuropeană își vor lua inima în dinți, vor trece peste orgolii și riscuri de imagine, își vor arunca mănușile albe, suflecându-și mânecile pentru a face ordine în țară. Între cooperarea cu PSRM pentru demontarea Sistemului, întreprinderea unor măsuri hotărâte îndreptate spre încetarea uzurpării puterii de stat, pe de o parte, și plăcerea de a se erija în opozanți eterni și critici ireconciliabili, aceștia au preferat cea de a doua opțiune.

Cei care abia așteaptă îmbrățișarea publică dintre PSRM și PDM se pare că sunt pe punctul de a rămâne cu buza umflată. După ce s-au consumat toate declarațiile de azi, 9 aprilie 2019, cel mai probabil scenariu care se conturează vizează o iminentă campanie electorală pentru alegerile parlamentare repetate.

Dacă e să judecăm după sondajele publicate în aceste zile ar reieși că structura politică a unui viitor parlament ce s-ar forma peste câteva luni n-ar aduce vreo schimbare spectaculoasă. Dar, vorba veche, n-aduce anul cât aduce ceasul.

Pe parcursul celor câteva luni până la viitoarele alegeri parlamentare multe se pot întâmpla. De exemplu, alături de Rusia și România, să-l dea în căutare pe controversatul om de afaceri și politician Vlad Plahotniuc. După care aceeași tactică ar putea s-o ia și marile puteri occidentale. Iar dacă mai ținem cont și de faptul că apropiatele alegeri pentru Parlamentul European de la sfârșitul lunii mai s-ar putea solda cu un succes redutabil al suveraniștilor europeni angajați în lupta contra birocrației europene, nici nu știi cum le vine mintea la cap și celor de la ACUM și se dau și ei cu discursul eurosceptic.

Așadar, ce a fost, am văzut, ce va fi, rămâne în suspans. Un singur lucru pare pentru moment cert: sacrificarea PSRM pe altarul intereselor deloc onorabile ale PDM apare ca fiind improbabilă.

Vasile Grădinaru, pentru FLUX

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,