Maia Sandu și Veceslav Negruță nu pot deveni guvernatori ai BNM?

14:15, 9 octombrie 2015 | Politica | 13712 vizualizări | 4 Comentarii Autor:

Fostul ministrul al educației, Maia Sandu și fostul ministru de Finanțe, Veceslav Negruță nu pot să ocupe funcția de guvernator al BNM. Potrivit membrului Comisiei de Selectare a guvernatorului Băncii Naționale, Adrian Lupușor, candidatul la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei ar trebui să nu fi deținut nici o funcție de management în Guvern sau Parlament și să  nu fi fost judecat definitiv și nici să nu se afle în vreun conflict de interese pe criterii politice, economice și de rudenie.

Candidatul este independent din punct de vedere politic: cel puțin un an de la data depunerii dosarului, candidatul nu a deținut nici o funcție de management în executiv sau legislativ și nu a fost membru de partid„, afirmă expertul.

Astfel, Maia Sandu nu poate ocupa funcția de șef al BNM pentru că a ocupat până acum câteva luni, funcția de ministru al Educației. Pe când, Veceaslav Negruță, nu stă bine la capitolul integritate.  Acesta a fost condamnat pe 19 mai, 2015 la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind învinuit că a autorizat transferul a 400 de mii de euro pe numele fostului deputat Pantelei Sandulachi în perioada în care era ministru de Finanţe.

Potrivit lui Adrian Lupușor, candidatul la șefia BNM, nu trebuie să fie sau să fi fost membru de partid. Acesta trebuie să fie profesionist apolitic și integru. Acestea sunt doar câteva dintre condițiile obligatorii pe care candidații la această funcție ar trebui să le întrunească.

Succesorul lui Dorin Drăguțanu, va trebuie să facă față unei situații extrem de dificile, susține Lupușor.  Acesta ar trebui să  dispună și de o viziune argumentată privind independența politicii monetare și valutare, dar și privind perspectivele macroeconomice din țară.

”Următorul Guvernator va trebui să se confrunte cu problema încrederii scăzute în BNM. Pe fondul presiunilor inflaționiste, deprecierii și volatilității cursului de schimb, precum și a problemelor din sectorul bancar, BNM a suferit un șoc major de imagine, care ar putea să rămână valabil și în viitorul apropiat. Schimbarea leadershipului instituției este, de regulă, una din măsurile care ar putea restabili încrederea, cu respectarea cel puțin a condițiilor de mai jos”, menționează  Adrian Lupușor.

La fel, potrivit sursei, este important ca viitorul guvernator să dispună de experiență practică sau academică în domeniul politicilor monetare și macro-financiare, inclusiv în cadrul organizațiilor financiare internaționale, dar și să vorbească fluent limba engleză.

În ceea ce privește capitolul integritate, candidatul va trebui să accepte să-și declare toate veniturile obținute pe parcursul ultimilor trei ani și a averilor deținute la momentul depunerii dosarului. Mai mult decât atât, acesta ar trebui să nu fi fost judecat definitiv și nici să nu se afle în vreun conflict de interese pe criterii politice, economice și de rudenie.

Amintim că funcția de guvernator al BNM a rămas vacantă după ce pe 21 septembrie, curent, Dorin Drăguțanu și-a prezentat demisia. Totodată, și viceguvernatorul Marin Moloșag a anunțat că pleacă din funcția pe care o ocupă.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,