Lupu, Filat și Streleț ar putea rămâne fără pașaport diplomatic

14:02, 17 decembrie 2015 | Politica | 3834 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Președinții Republicii Moldova, prim-miniștrii și președinții Parlamentului demiși pentru încălcarea Constituției, sau demiși prin moțiuni de cenzură, pentru suspiciuni de corupție, ar putea fi lipsiți de pașapoartele diplomatice eliberate anterior „pe viață”. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat de comunilști și a fost votat astăzi de în prima lectura de către Legislativ.

„dreptul de a deține pașaport diplomatic „pe viață” este un privilegiu și nu o normă, or pașaportul diplomatic este actul de identitate eliberat eliberat persoanelor pentru ieșire și intrare în Republica Moldova în vederea îndeplinirii unor misiuni diplomatice și consulare sau altor funcții oficiale peste hotare în interesul statului”, a declarat în plen deputatul comunist Anatol Zagorodnîi, care a prezentat proeictul de lege în Parlament.

Totodată, deputatul a precizat că funcția de demnitate publică se ocupă prin mandat direct, în urma alegerilor, sau indirect, prin numire, iar procedura de demitere sau revocare nu este una tocmai simplă. Astfel, orice mandat politic care se bazează pe încrederea cetățenilor și a reprezentanților acestora, încetează odată cu demiterea demnitarului pentru acțiuni sau suspiciuni de corupție.

Fiind întrebat de deputatul liberal-democrat Maria Ciobanu dacă Vlad Plahotniuc, care a fost deputat și prim-vicepreședinte al Parlamrntului, mai deține pașaport diplomatic și dacă acesta este valabil, Anatol Zagorodnîi, autorul proiectului a spus însă că nu cunoaște și a îndemnat să se adreseze Ministerului de Externe.

La rândul său, liderul comunist Vladimir Voronin a propus de a include această prevedere și pentru deputații demiși pentru acțiuni de corupție. Zagorodnîi însă a precizat că diferența dintre deputați și primele trei persoane în stat, este una enormă, deputații încetând să mai dețină pașaportul diplomatic odată cu încetarea mandatului „de ales al poporului”.

Într-un final, proiectul a fost susținut de deputați în prima lectură, urmând a fi formulate unele amendamente și analizate până la votarea în lectura a doua și finală în Parlament.

Flux.md că președintele Parlamentului Marian Lupu a fost demis pe 25 aprilie 2013 cu voturile a 76 de deputați comuniști, liberal-democrați, socialiști și unii liberal-reformatori. Ulterior, pe 5 martie 2013, și premierul Vlad Filat a fost demis, prin moțiune de cenzură. Moțiunea depusă de fracțiunea PCRM a fost susținută de 54 de deputați comuniști, democrați, „grupul Dodon” și doi deputați neafiliați”. Iar Guvernul Streleț a fost demis pe 29 octombrie curent.