Iurie Roșca: Cum a fost declarată Independența la 27 august 1991

10:16, 27 august 2018 | Interviu, Politica, Video | 3732 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

La 19 august în capitala imperiului, Moscova, are loc o lovitură de stat. Puciștii declară preluarea întregii puteri în stat. Liderul sovietic Gorbaciov este izolat la vila sa din Crimeea.

În acele zile fierbinți ale sfârșitului URSS centrul Chișinăului era plin de mulțimea care apăra edificiile oficiale de eventuala intervenție a trupelor militare sovietice. Alături de alte republici rebele, Moldova respinsese deja referendumul de păstrare a URSS. Președintele Mircea Snegur era în concediu, la mare, undeva în sudul Basarabiei. Conducerea Sovietului Suprem îl aștepta cu sufletul la gură, convocând între timp Marea Adunare Națională pentru ziua ziua de 27 august. Ca să încurajeze deputații mai ezitanți să voteze pentru Independență.

Votarea Declarației de Independență a fost urmată de adoptarea Imnului de Stat ”Deșteaptă-te, române!” După o lungă perioadă de ocupație străină, sosise momentul triumfului națiunilor. În sfârșit, respiram aerul libertății. Comunismul se prăbușise în mod spectaculos. Se spulberase și mitul despre invincibilitatea Uniunii Sovietice. Începea o nouă eră istorică, plină de speranțe și așteptări.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,