Iohannis aplică lovitura: România ar putea renunța la creditul promis Republicii Moldova

15:30, 9 noiembrie 2015 | Politica | 1916 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

România ar putea să renunțe la promisiunea de oferi un credit rambursabil Republicii Moldova, pentru acoperirea deficitului bugetar. Acest lucru se poate întâmpla după ce președintele român Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la 7 octombrie 2015.

Șeful statului român își motivează decizia prin ceea ce numește „incertitudinea continuării procesului de reforme și respectării acordurilor semnate de Republica Moldova”.

“Considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014, se spune în cererea de reexaminare, expediată de președinția română.

Anterior, fost premier Victor Ponta declarase că România ar putea renunța la creditul rambursabil promis Republicii Moldova, în cazul în care la Chișinău nu va fi instalat un guvern proeuropean. Totodată, potrivit premierului român, prima tranșă ar urma să fie acordată abia după semnarea a unui acord dintre Republica Moldova și FMI.

Promisiunea făcută de guvernul de la București a fost aspru criticată de unii parlamentari români, printre care și Radu Carp (PNL): „Victor Ponta a aflat după şedinţa de Guvern din 22 septembrie că un astfel de împrumut nu este posibil. A minţit opinia publică pe data de 30 septembrie, ştiind foarte bine că Memorandumul respectiv nu este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern şi nici nu avea cum să fie. Motivul este că un asemenea Memorandum ar fi trebuit iniţiat de BNR şi Ministerul Finanţelor. Niciuna din aceste instituţii nu a iniţiat şi nu va iniţia un asemenea document, deoarece ar încălca Constituţia FMI, organism din care face parte şi România ca acţionar”.

În opinia parlamentarului român, demersul lui Ponta putea periclita şi încheierea noilor acorduri de împrumut ce ar putea fi încheiate de FMI cu România, pe de o parte, şi cu R. Moldova. Victor Ponta a anunţat cu iresponsabilitate împrumutul fără să cunoască deloc consecinţele. O altă problemă a acestui împrumut este că există alţi actuali sau viitori creditori ai R. Moldova, FMI şi UE. În caz de neplată, dacă România execută activele BNM, afectează dreptul UE şi FMI de a face acelaşi lucru în caz de neplată. România ar trebui să aibă acordul UE şi FMI înainte de a împrumuta R. Moldova, pentru că acest stat are datorii la ambele”, a explicat Radu Carp.

Secretarul executiv al PNL a subliniat că România nu poate acorda acest împrumut, în condiţiile anunţate de Guvern, fără a încălca un tratat internaţional la care este parte.

„Victor Ponta a minţit că se poate acorda, punând într-o situaţie dificilă atât România, cât şi R. Moldova care aştepta un gest concret, nu o minciună. A aflat că nu poate acorda împrumutul, ar fi putut măcar să recunoască eroarea iniţială. A preferat să mintă decât să spună adevărul.”

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,