În sfârșit a apărut miliardul, în plină ședință de guvern

17:47, 12 martie 2018 | Politica | 3538 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Guvernul Republicii Moldova a ”găsit” azi un miliard 600 de milione de lei și a decis, tot azi, să netezească ”drumul luminos spre Uniunea Europeană”.

Sursele noastre de la guvern au ținut să precizeze că dacă acești bani vor fi cheltuiți până la ultimul bănuț conform destinației, povestea de succes a Moldovei va avea șanse reale de izbândă, întrucât operațiunea respectivă ar putea contribui la consolidarea perspectivelor electorale ale actualei guvernări. Iar aceasta, precum se știe, și-a propus, la fel ca predecesoarele sale, să aducă Moldova la stația terminus a devenirii istorice, Uniunea Europeană.

Mai exact, Guvernul a aprobat luni un program de reparație periodică a drumurilor publice naționale și locale. Fondul acestui program este de 1,6 miliarde lei. Pentru Republica Moldova suma este colosală, iar utilizarea acestor bani pentru reparația drumurilor locale în sute de localități ale țării ar putea prgăti bine pârtia de lansare a guvernării în alegeri parlamentare.

”Conform Programului, pentru drumurile publice naționale sunt prevăzute 972,4 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă – 822,8 milioane de lei – vor fi direcționați pentru întreținerea drumurilor, reparațiile curente, precum și lucrările necesare pentru asigurarea securităţii circulaţiei rutiere. Totodată, 149,5 milioane de lei vor fi alocați pentru reconstrucţia drumurilor publice naţionale şi a construcţiilor inginereşti, cofinanţarea proiectului de construcţie a drumului de ocolire a orașului Ungheni, precum și achiziționarea sistemului de emitere, gestiune, monitorizare și control a vinietei electronice”, subliniază serviciul de presă al Guvernului.

De asemenea, ”pentru realizarea prevederilor Programului de reparație periodică a drumurilor publice locale, comunale și străzi sunt prevăzute 1,6 miliarde de lei”, mai scrie sursa citată, care precizează că ”activitățile programate vor permite îmbunătățirea calității infrastructurii drumurilor în 1242 de localități din țară”.

Asta – atenție! – ”va facilita inclusiv schimburile comerciale, va contribui la creşterea competitivităţii agenţilor economici şi a mobilităţii forţei de muncă în mediul rural”.

Toate mijloacele prevezute în acest scop sunt bani publici. Mai exact, potrrivit sursei oficiale, ”finanțarea lucrărilor de renovare a drumurilor publice naționale se va efectua din contul mijloacelor Fondului rutier, iar reparația periodică a drumurilor naționale, locale, comunale și străzi – din contul mijloacelor Bugetului de stat”.

de Alexandru Armașu

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,