În așteptarea lui Godot sau ce se va întâmpla dacă Renato Usatîi va reveni

16:17, 21 iunie 2018 | Politica | 2554 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Declarațiile publice făcute în mod repetat de Renato Usatîi în ultimele luni atât la unele posturi de televiziune, cât și pe rețelele de socializare, în care dânsul susține că intenționează să revină în Moldova până la alegerile parlamentare din toamna acestui an, au provocat cele mai diverse speculații și interpretări.

Gazetarii și blogherii de serviciu angajați în grupările ostile acestui politician răspândesc de zor zvonul precum că ar fi vorba despre niște declarații ale unui personaj neserios, dornic să epateze în fața publicului și care nu neapărat își ține promisiunile. Faptul că lui Usatîi i-a reușit să scape de persecuțiile actualului regim prin refugierea la Moscova este prezentat de aceștia ca un gest de lașitate și de abandonare a luptei politice. Toate aceste speculații sunt garnisite copios cu ironii usturătoare și afirmații depreciative.

Și totuși, chiar și cei care fac bancuri pe seama lui Usatîi, se pare, sunt îngrijorați de eventuala descindere spectaculoasă a unuia ca Renato, care a demonstrat nu o singură dată o capacitate de improvizație și un comportament cu totul neașteptat pentru adversarii săi, care provoacă uimirea și simpatia electoratului.

Deloc întâmplător intervențiile lui pe Facebook și la posturile de televiziune care-i difuzează cu generozitate aparițiile sunt urmărite de un număr impresionant de oameni. Limbajul lui cu totul special, presărat deseori cu expresii percutante la limita decenței, informațiile inedite pe care le revarsă acesta din interiorul structurilor de stat, simțul puterii în scenă a unor situații care îi dezarmează oponenții, i-au creat faima unui personaj în stare să se confrunte fără rezerve cu exponenții actualului regim.

Invectivele potrivit cărora Renato ar fi doar un show-man și nimic mai mult acesta și le-a transformat într-un titlu de glorie.

Utilizarea unui limbaj contondent în care inserează mereu porecle și invective dintre cele mai prăpăstioase la adresa oponenților săi sunt savurate din plin de către internauți și distribuite masiv.

La toate acestea capitalul de imagine al lui Renato s-a consolidat substanțial ca urmare a victoriei zdrobitoare a exponentului său în alegerile recente din municipiul Bălți, unde acesta din urmă a obținut 62 la sută din primul tur.

Renato Usatîi nu are nevoie nici de specialiști în PR, nici de speechwriter. Fără a străluci printr-o pregătire academică deosebită el simte la nivel intuitiv că democrația liberală este prin excelență o societate a spectacolului. Și tocmai acesta este punctul său forte. Dacă e să mai punem la socoteală că acest politician rebel este și un om de afaceri cu resurse financiare considerabile devine evident faptul că dânsul nu mai are nevoie de niciun ingredient de ordin ideologic și nici de campanii de imagine elaborate de către experți în materie de marketing politic.

Și deoarece într-un sistem pluripartidist câștigă cel care își asumă rolul de opozant categoric și ireconciliabil al guvernării obține un efect de imagine și electoral maxim am putea afirma că există toate elementele necesare care îi creează lui Renato Usatîi un start electoral extrem de avantajos.

Pentru a transforma această șansă într-un rezultat electoral relevant lui Renato Usatîi nu-i rămâne decât o singură mutare: revenirea triumfală în aplauzele mulțimii la Chișinău.

Dacă, însă, acesta își va rata șansa prin renunțarea la revenirea în țară el riscă să se pomenească în situația ciobanului care striga că „vine lupul” și până la urmă s-a pomenit devorat de către acesta, căzând pradă propriei plăceri de a glumi de câteva ori la rând. Asta pentru că mulțimile pline de admirație pentru el ar avea o reacție tipic feminină. Iar femeilor nu le place când alesul inimii lor le înșală.

Victor Olaru, pentru FLUX

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,