Guvernul îi sugerează Preşedintelui ce rol va juca CCM la numirea în funcţie a celor 7 membri noi ai cabinetului

17:18, 22 decembrie 2017 | Politica | 1526 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Serviciul de presă al Guvernului a anunţat că premierul Pavel Filip s-a adresat repetat către preşedintele Igor Dodon, căruia îi solicită să-i numească în funcţie pe cei 7 membri desemnaţi ai guvernului.

 

Totodată, sursa oficială notează într-un comunicat că „Preşedintele este obligat a doua oară să accepte propunerile Premierului”. În document se face o aluzie cât se poate de explicită la miza guvernării pe sprijinul autorităţii de jurisdicţie constituţională, subliniind că există o hotărâre a Curții Constituționale „în acest sens”.

Anterior Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a statuat că Preşedintele este obligat să numească în funcţie candidatul la funcţia de ministru dacă Prim-ministrul propune în mod repetat aceeaşi persoană. De asemenea, CCM a decis că şeful statului poate fi suspendat din funcţie în cazul în care refuză să exercite atribuţia obligatorie de numire a miniştrilor, iar pentru exercitarea atribuţiei respective poate fi instituit interimatul. Acest precedent a fost creat atunci când a fost numit în funcţia de ministru al Apărării Eugen Sturza. Atunci Igor Dodon a refuzat de două ori să-l desemneze, după care reprezentanţii guvernării au cerut ajutorul Curţii Constituţionale. După decizia CCM, spicherul Andrian Candu a devenit preşedinte interimar (pentru circa 5 minute) şi a semnat decretul de numire în funcţie a lui Sturza.

Se pare că au rămas ore numărate până când Igor Dodon va fi suspendat iarăşi pentru 5 minute, sau poate pentru 10 – 15 minute, or, de această dată urmează să fie avansaţi în guvern, dintr-o singură mişcare, tocmai 7 persoane.