Găinăria de ultimă oră a lui Ghimpu sau cum Munteanu și-a luat zborul spre primăria Capitalei

23:38, 13 martie 2018 | Politica | 5151 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Epigraf: „Curaj, găină, că te tai!” (folclor electoral)

Biroul Politic al Partidului Liberal a decis marți să-l desemneze pe Valeriu Munteanu, fost primar și ministru al Mediului, drept candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Potrivit unui comunicat difuzat de serviciul de presă al PL, liberalii ar fi avut de ales între șase candidaturi. Învingător a fost Valeriu Munteanu, pentru care ar fi votat majoritatea participanților la ședință.

Valeriu Munteanu a mai fost anterior primar, însă nu al Capitalei, ci al comunei Floreni din raionul Anenii Noi.

 

Nota redacției:

Unele surse media, care au dorit să-și păstreze anonimatul, susțin că prima reacție de entuziasm ar fi erupt din străfundurile directorului celebrei fabrici avicole din localitatea de baștină a candidatului desemnat. Acesta l-ar fi sunat pe Munteanu și, în loc de felicitare, ar fi exclamat: „Dragul meu, uite-acum vor vedea chișinăuienii pe unde se pișă găina!”.

Zece-se precum că, aflând știrea-bombă, liderul comunist, Vladimir Voronin, i-ar fi zis unui coleg în inconfundabila lui manieră sarcastică: „Acum, dacă Munteanu ajunge primar, capitala va deveni cea mai mare găinărie din Europa”.

Însă bietul Voronin nu avea de unde să știe că și colegul respectiv dă semne de infidelitate față de linia partidului. Ieșind din cabinetul lui Voronin, acesta s-a și grăbit să-i trimită un SMS proaspătului candidat, în care ar fi scris următoarele: „Fii atent, Valeriu! Acum câteva minute Voronin a insinuat într-o discuție privată că dacă vei fi ales, te vei ține numai de găinării, ca și Chirtoacă”.

Însă niciun portal specializat în investigații jurnalistice și știri de scandal n-a reușit să afle ce sentimente îl traversau pe junele candidat în clipa în care colegii săi de partid îi votau candidatura. Estimându-și perspectivele de reușită în cursa electorală, liberalul și-ar fi zis: „Mă rog, sunt și eu în postura cocoșului care fugărește găina prin ogradă. Dacă n-o ajung, măcar mă încălzesc”.

Sursele noastre din cadrul partidului MDA susțin că, auzind această știre-trăsnet, candidatul Candriu Mătase, ar fi zis, la nervi: „Ia să vedeți, fraților, cum vi-l penesc pe ăsta la prima dezbatere”.

Nici staff-ul partidului NAS/CVAS n-a rămas indiferent la auzul acestei noutăți scandaloase. Unii martori oculari susțin cu tărie precum că pupăza din teiul politicii moldovenești, panteista Gaia Candu, în bine-cunoscuta-i manieră europenistă, ar fi zis: „Dragi colegi, nu vă fie frică de noul contra-candidat. Spre deosebire de mine, orătăniile nu zboară”.

O reacție nu mai puțin dură s-ar fi produs și în sânul partidului BeBeE. Liderul acestei grupări de temut, pe care l-am băga în sân, dar nu încape de urechi, mega-starul parcursului european, Gurie Fleancă, ar fi bolmojit ceva în maniera lui peltică: „Male scofală și candidatul ațesta al libelalilor. Tipul n-ale nici pic de calismă. Pentru noi ăsta nu-i un conculent cledibil. Un pitic, ce mai! Până și ulechile mele depășesc, ca anvelgulă, întindelea alipelol lui blegite”.

Revenim la atmosfera ce domnea în sânul PL în momentul luării istoricei decizii. Înainte de a anunța candidatura lui Munteanu, sursa noastră pretinde că Ghimpu a rostit un discurs grav, sumbru și plin de elogii, ca la priveghi, nepotului său care a părăsit recent cârma capitalei. Fiind cuprins de emoții, bătrânul liberal, patriot de la 1848, și-ar fi scos băsmăluța imaculată din sacoul de lux, smiorcăindu-se elegant și scăpând o lacrimă pentru fosta locomotivă electorală a PL, ajunsă pe linie moartă. După care i s-ar fi adresat distinsei doamne, Corina Fusu, pe care  a rugat-o să urce în scenă și să recite în cinstea candidatului poemul lui Eminescu „Antropomorfism”.

Au urmat aplauze furtunoase și cortina a căzut ca un văl negru peste trecutul lipsit de glorie al acestui partid.

P.S. Ne-a sunat o doamnă din conducerea Partidului Liberal, care a deținut funcții importante în stat și este supranumită în interiorul partidului Dorina Dusu și, pe un ton revoltat, ne-a mărturisit în secret că ea personal a fost împotriva deciziei partidului, întrucât candidatul este prea tânăr. Dar s-a temut să-și exprime dezacordul de frica firii năbădăoiase a liderului liberal. „La o adică puteau să mă propună și pe mine. Știți și dv-stră vorba veche: „Găina bătrână face zama bună”, a conchis simandicoasa doamnă.

Demostene Cocoș,

pentru flux.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,