Fusu păstrează reformele implementate de Sandu, nu renunță la camere la BAC

09:42, 20 octombrie 2015 | Politica | 1076 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ministerul Educaţiei este hotărât să asigure în continuare corectitudinea examenului şi va menţine pentru sesiunea de examene din 2016 aceiași metodologie. Adică, la BAC elevii vor fi supravegheați, la fel ca în ultimii doi ani, de camere de luat vederi, dar și de oamenii legii, care asigură transportarea acestora în centrele de BAC.

Ministerul Educației, a luat această decizie din motiv că potrivit datelor pe care le deține instituția, rata de promovare a examenului de bacalaureat în sesiunea 2015 este mai mare decât în sesiunea 2014, cu circa 8 puncte procentuale, adică e de 64,48 la sută. Aceasta crește și mai mult, dacă analizăm rata de promovare numai pentru candidaţii care au finalizat cursul liceal în acest an (excluzând candidaţii restanţieri din anii precedenţi). Rata ajunge la 76,51 la sută, cu circa 11 puncte procentuale mai mare decât în  anul 2014.

Potrivit unui raport prezentat de Ministerul Educaţiei şi Agenţia de Asigurare a Calității, anul acesta, au scăzut semnificativ încercările de fraudare a examenului de bacalaureat. Din 25.953 de candidaţi admiși au fost eliminaţi pentru fraudă 103 candidaţi sau 0,4 la sută din numărul total de candidaţi, numărul lor fiind de circa două ori mai mic decât anul trecut şi de circa 11 ori mai mic decât în sesiunea 2013.

Totodată, în raport se menționează că nivelul de pregătire a candidaţilor din licee este semnificativ mai înalt decât în colegii şi universităţi, iar rata de promovare pentru candidații de la profilul real este mai mică decât a celor de la profilul umanist.

În același timp, media aritmetică a mediilor obținute la examenul de bacalaureat de către absolvenții de la profilul real este 6,57, mai mare decât media aritmetică a mediilor obținute de către absolvenții de la profilul umanist de 6,3 la sută.

Performanţa elevilor din mediul urban este mai bună decât a celor din mediul rural, cu diferenţe semnificative între raioane/municipii. Notele medii la majoritatea disciplinelor de examen (pentru candidaţii din licee) în mediul rural au fost mai mici decât cele din mediul urban.

Potrivit datelor, discrepanţa între mediile pe anii de studii şi mediile de la examenul de bacalaureat indică asupra evaluării incorecte în timpul anului de studiu şi ”inflaţia” de note.

Totodată, aproximativ 35 la sută din licee au avut mai puţin de 25 de candidați. S-a constatat că în multe licee numărul elevilor care au finalizat treapta liceală în 2015 este redus.

Amintim, că atât în 2014, cât și în 2015, la examenul de BAC, elevii au fost supravegheați de camerele de luat vederi, lucru ce a nemulțumit majoritatea pretendenților la diploma de bacalaureat. Elevii, dar și părinții acestora s-au declarat nemulțumiți și chiar revoltați de faptul că în sălile de examen au fost instalate camerele de luat vederi pentru a supraveghea procesul, menționând că prezența acestora îi stresează foarte mult pe elevi.

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,