Echipa Biden, față în față cu China

11:50, 12 martie 2021 | Externe, Politica | 194 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Oficiali ai  politicii externe americane se vor întâlni săptămâna viitoare cu şefii diplomaţiei chineze într-o primă reuniune după alegerea preşedintelui Joe Biden, pe care o promit „foarte sinceră” între primele două mari puteri mondiale aflate în pragul unui nou război rece.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunţat deja că va face o escală pe 18 martie la Anchorage, Alaska, pe drumul de întoarcere din prima sa călătorie în străinătate, când va vizita Japonia şi Coreea de Sud tocmai pentru a consolida alianţele Statelor Unite în faţa Chinei.  Blinken, care săptămâna trecută a numit competiţia cu Beijingul „cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21”, însoţit de Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Biden, se va întâlni cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi şi cu ministrul de externe Wang Yi. Șeful diplomației americane a spus că  vrea să abordeze în special subiectele asupra cărora Washingtonul are „dezacorduri profunde” cu principalul său adversar: „Este o ocazie importantă pentru noi de a vorbi foarte sincer despre numeroasele motive de preocupare pe care le avem în legătură cu acţiunile şi atitudinea Beijingului, care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii, prosperităţii, valorilor Statelor Unite şi ale aliaţilor şi partenerilor noştri”.

Cele două ţări s-au confruntat în ultimele luni cu aproape toate subiectele: gestionarea coronavirusului, comerţul, rolul Beijingului în Marea Chinei de Sud, drepturile omului – Statele Unite acuză China că a comis un „genocid” împotriva musulmanilor uiguri şi că privează Hong Kongul de autonomia şi democraţia sa. Ultima întâlnire bilaterală datează din iunie, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, când secretarul de stat la acea dată, Mike Pompeo, a ţinut în Hawaii o reuniune de criză cu Yang Jiechi, care nu a permis reducerea puternicelor tensiuni, notează AFP. Perechea Trump-Pompeo se angajase într-o confruntare totală asemănătoare unui nou război rece cu gigantul asiatic. Rezultatul: o criză fără precedent de la stabilirea relațiilor bilaterale în anii ’70. Un summit virtual este programat astăzi între președintele Biden și liderii Japoniei, Australiei și Indiei, prima întâlnire la acest nivel a “Quad” alianță în dezvoltare dedicată contracarării creșterii puterii din China în Asia.Strategia americană față de Coreea de Nord, care este în prezent revizuită de Joe Biden, va fi, de asemenea, în centrul discuțiilor.

Sursa: https://www.national.ro