După „Gaudeamus”, hotelul din grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, încă o trambulină electorală pentru Andrei Năstase

11:11, 12 iunie 2018 | Politica | 1760 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Victoria surprinzătoare și eclatantă a lui Andrei Năstase la recentele alegeri locale din capitală a fost deja comentată pe larg ca un preludiu al sfârșitului actualei guvernări. Aceasta a intervenit după o victorie nu mai puțin semnificativă a exponentului lui Renato Usatîi la Bălți și conturând în mod natural un posibil tandem politic Năstase-Usatîi. Scandalul legat de demolarea cinematografului „Gaudeamus”, căreia i se opune din răsputeri noul primar general al Chișinăului, Andrei Năstase și adepții săi, îi consolidează acestuia imaginea de justițiar și de luptător ireconciliabil cu „regimul oligarhului Plahotniuc”.

Articularea metodică și extrem de vocală a numelui persoanei care controlează întreaga putere în stat îi creează lui Năstase un avantaj enorm. Asta deoarece se știe bine că într-un sistem pluripartidist doar contrastele tranșante creează avantaje de imagine și electorale. Cu atât mai mult în cazul lui Năstase, or aici nu este vorba despre o poziționare circumstanțială, ci de o atitudine asumată ca urmare a conflictului dintre Vlad Plahotniuc, pe de o parte și cei doi Țopa pe de altă parte, din care primul a ieșit învingător prin condamnarea acestora și refugierea lor în Germania. Și așa cum în politică victoriile sunt provizorii se pare că gruparea celor doi Țopa, al cărei exponent este Andrei Năstase, se află pe punctul de a-și lua revanșa în apropiatele alegeri parlamentare din această toamnă.

Odată cu recenta hotărâre a instanței de judecată, prin care este autorizată construcția unui hotel cu 13 etaje în grădina publică „Ștefan cel Mare”, izbucnirea unui scandal-monstru pe marginea acestui subiect este iminentă. Nu încape nicio îndoială că primarul Andrei Năstase se va opune energic derulării acestui proiect. Asta cu atât mai mult cu cât toată lumea leagă proiectul respectiv de numele aceluiași oligarh Vlad Plahotniuc, indiferent de faptul câte firme intermediare ar căuta să ascundă adevăratul proprietar.

Este evident faptul că de acum încolo propaganda acerbă a actualei guvernări împotriva lui Năstase nu doar că nu-și va atinge ținta, ci va avea efectul bumerangului, avantajându-l din plin pe acesta. Iar dacă mai punem la socoteală capacitatea de comunicare pe rețelele de socializare și prin intervențiile la posturile de televiziune care critică actuala putere ale lui Renato Usatîi, refugiat la Moscova, o victorie zdrobitoare a tandemului respectiv devine tot mai probabilă. Avantajul maxim pentru cei doi îl reprezintă nemulțumirea majoră din societate față de actuala guvernare. Cel mai probabil gruparea politică reprezentată de Andrei Năstase și Maia Sandu nu vor forma un bloc electoral cu „Partidul Nostru” condus de Renato Usatîi. Însă discursul lor public complementar va crea în mod inevitabil un efect sinergetic, care va avantaja ambii concurenți electorali și, implicit, va crea un dezavantaj enorm pentru actuala putere. O astfel de ecuație politico-electorală, care deja are un impact media major, împinge într-un con de umbră alți concurenți electorali, indiferent de rezultatele obținute de acestea anterior. Și așa cum Năstase și Usatîi și-au asumat în mod declarat rolul de gropari ai actualei guvernări, cei doi emană un magnetism irezistibil pentru masele de adepți care se înmulțesc în jurul lor pe zi ce trece. În cazul lor vechea formulă „Cine nu e cu noi, e împotriva noastră!” va funcționa impecabil. Asta doar cu condiția dacă nici Năstase, nici Usatîi nu vor admite sub nicio formă compromisuri sau cârdășii de culise cu actuala putere.

Ghenadie Vaculovschi