Dughin: Moldova trebuie să dezvolte relaţia cu Europa, dar să nu uite de propria suveranitate

19:56, 27 decembrie 2017 | Politica | 1559 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Filosoful şi expertul rus în geopolitică Aleksandr Dughin a declarat că Republica Moldova trebuie să dezvolte relaţia sa cu ţările europene, însă este în interesul Chişinăului să avanseze şi în construcţia relaţiilor bune cu Rusia; în opinia lui, politicile globaliste obstrucţionează ambii vectori ai politicii externe moldoveneşti.

Dughin a spus la Chişinău, în cadrul unui interviu pentru un post privat de televiziune, că relaţia dintre Moldova şi ţările din Europa de Vest nu are cum să avanseze dacă ţara noastră va accepta politicile globaliste. El a mai afirmat că globalismul nu este specific pentru Europa occidentală şi nici pentru Rusia.

Potrivit filosofului rus, dilema „cu Occidentul sau cu Rusia”, în faţa căreia se află Moldova, este ne la locul ei. El vede rădăcina problemelor în politica noastră externă în globalism, iar a fi globalist înseamnă să nu fii nici cu Rusia şi nici cu Europa occidentală, ci „înseamnă să faci jocuri străine”.

„Bineînţeles, trebuie să dezvoltaţi vectorul european, dar să nu uitaţi nici de vectorul rus. Cea mai importantă este suveranitatea. Moldova trebuie să fie un stat suveran”, a declarat Dughin.

Totodată, el a ţinut să sublinieze că niciunul dintre cele trei concepte clasice de organizare a lumii (socialist, liberal şi nazist) nu poate să asigure suveranitatea statelor, inclusiv a Republicii Moldova.

Potrivit lui, la ora actuală ţările europene încearcă să-şi consolideze suveranitatea ştirbită de procesele de integrare, iar asta se vede cel mai elocvent în politica externă a Ungariei, Poloniei, şi Germaniei.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,