De ce cetățenii moldoveni se opun aderării la NATO?

11:42, 11 noiembrie 2015 | Politica | 2745 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Diminuarea simpatiilor în societatea noastră față de ideea aderării la NATO arată că cetățenii au început să înțeleagă rolul adevărat al acestei organizații, consideră politicianul Iurie Roșca. În opinia lui, cetățenii Republicii Moldova nu își doresc să participe la acțiunile militare ale blocului militar nordatlantic.

„Am putea considera că încrederea în raport cu NATO ca și, de fapt, în raport cu Uniunea Europeană, scade în Republica Moldova, deoarece cetățenii țării noastre au început să se orienteze asupra rolului adevărat al Alianței Nord-Atlantice în lumea modernă, războaiele care sunt provocate și întreținute în mai multe părți ale globului, riscurile pentru cetățenii Republicii Moldova care, eventual, ar fi încadrați în Armata Națională ca să ajungă pe câmpurile de luptă undeva în străinătate pentru a lupta pentru cauza altcuiva, nu în interesul Republicii Moldova, cheltuieli suplimentare la bugetul de stat și riscurile implicării Republicii Moldova într-un conflict militar regional sau global”, a declarat Roșca în cadrul unei intervenții la Sputnik Moldova.

În opinia lui Iurie Roșca, moldovenii preferă în continuare păstrarea statului de neutralitate, singura garanție de neimplicare în conflictele geopolitice, care ar putea afecta interesele noastre naționale.

“Cred că putem considera că o majoritate considerabilă a cetățenilor Republicii Moldova susțin neutralitatea permanentă a statului nostru și consideră că aceasta este formula optimă pentru protejarea intereselor noastre naționale într-o lume în care conflictul geopolitic între Federația Rusă și occident se întețește pe zi ce trece”, consideră politicianul.

În opinia generalului Victor Gaiciuc, scăderea simpatiilor față de NATO este legată de asocierea acesteia cu UE, al cărei simpatie în Republica Moldova se află într-un continuu declin.

„Eu cred că asta e legată de încrederea populației în Uniunea Europeană. Subiectiv, este o dezamăgire față de așa-numita integrare în Uniunea Europeană, care a fost pe parcursul 2009-2015. Punctul culminant a fost cu miliardul dispărut. Clar că nivelul de trai nu a crescut, așa să spunem diplomatic, dar eu cred că populația percepe asta ca legătură dintre Uniunea Europeană și NATO. Mulți asociază aceste două organizații care sunt legate între ele. De aceea, pierzând încrederea într-una, se pierde încrederea și în a doua organizație”, a declarat Victor Gaiciuc pentru Sputnik Moldova.

Reamintim că potrivit ultimului sondaj de opinie, realizat la comanda Institutului Republican Internațional, doar 19 la sută din respondenți susțin aderarea Republicii Moldova la NATO, în timp ce 35 la sută se opun.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,