Dacian Cioloș a înaintat mai multe condiții autorităților de la Chișinău

13:21, 26 ianuarie 2016 | Politica | 1928 vizualizări | 2 Comentarii Autor:

Pentru ca Romania să sprijine Republica Moldova, premierul de la București a înaintat mai multe condiții autorităților din țara noastră. În cadrul întrevederii pe care a avut-o premierul moldovean, Pavel Filip cu Dacian Cioloș, șeful Guvernului de la București a spus că Bucureștiul analizează posibilitatea de a veni cu un anumit sprijin de primă necesitate, iar ce ține de creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, o primă tranșă din el va fi transferată numai după ce vor fi implementate câteva reforme propuse de Guvernul României.

Cetățenii din Republica Moldova au de la autoritățile de la Chișinău așteptări foarte clare iar stabilitatea de la Chișinău depinde de guvernarea de acolo. L-am îndemnat pe domnul prim-ministru să asculte așteptările și doleanțele cetățenilor Republicii Moldova, bineînțeles cele legitime. Guvernul României este gata să sprijine Republica Moldova în parcursul ei european dar și în parcursul de reformă. Ne dorim să vedem un guvern angajat la reforme. Cunoaștem dificultățile din Republica Moldova. În această perspectivă în care se angajează în procesul de reforme și de aceea România va sprijini cetățenii RM în aceste condiții de iarnă, suntem pregătiți să acordăm și un sprijin financiar pe care România l-a promis și sperăm că va fi rectificat în Parlamentul României, dar i-am spus prim-ministrului că trebuie să demonstreze câteva acțiuni de reforme și am spus că până la sfârșitul săptămânii să venim cu câteva opțiuni de a începe reformele. Vom urmări și cum vor decurge discuțiile cu FMI, vom vedea ce se discută și dacă Guvernul RM va da dovadă că se angajează la reforme structurale atunci România va acorda această primă tranșă . De asemenea vom veni și alte ajutoare în acest caz pentru Republica Moldova”, a declarat Cioloș.

Totodată, Dacian Cioloș, a spus că prima tranșă va fi de 60 de milioane de euro, iar proiectul va trece prima camerele deputaților după revenirea Parlamentului din vacanță. Ajutorul de primă necesitate presupune: produse alimentare, produse de încălzire și altele.

La rândul său premierul moldovean, Pavel Filip, a dat asigurări că țării vecine, menționând că alături de echipa sa vor fi făcuţi paşi concreţi întru stabilizarea situației din Republica Moldova.

Mulţumesc României că a întins o mână de ajutor ţării mele. Am avut o discuţie constructivă şi pragmatică. Mai mult ca oricând acest sprijin este vital pentru Republica Moldova. Vrem să demonstrăm prin fapte concrete că Guvernul pe care îl conduc este unul credibil. Vom fi concentraţi doar pe acţiuni. Ne-am propus în primele 100 de zile să îndeplinim măsurile rapide de stabilizare a situaţiei financiare, dar fără sprijinul României ar fi foarte greu. România e un prieten care la nevoie se cunoaşte. Noi nu solicităm un credit mare de încredere, pentru că noi vom demonstra că paşii noştri sunt concreţi”, a spus premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Menționăm că aceasta este prima vizită oficială a premierul Pavel Filip la Bucureşti.

 

 

 

Navighează dupa cuvinte-cheie: