Considerente filosofice în susținerea lui Iurie Roșca

12:16, 18 iulie 2018 | Politica | 2839 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Excelenței sale Igor Dodon, Președintele Moldovei,

Procurorului General al Moldovei

Aș dori să-mi exprim prin intermediul acestei scrisori deschise susținerea mea pentru domnul Iurie Roșca, intelectual și politician moldovean, principalul organizator al Forului de la Chișinău din 2017, care este supus la ora actuală persecuțiilor penale în țara dumneavoastră.

Cu ocazia zilei internaționale de susținere a lui Iurie Roșca, organizată de către Comitetul Jean Parvulesco la Veneția în ziua de 5 iulie 2018, Laurent James ne-a amintit următorul citat din G.K. Chesterton : ”Săbiile vor fi scoase din teacă pentru a demonstra că frunzele sunt verzi pe parcursul verii”.  Astăzi suntem tocmai aici, ceea ce traduce expresiile folosite de câțiva ani, ”lumea post-adevărului” și ”adevărul post-factual”. La ora actuală în politică dezbaterea nu mai vizează ideile, ci restabilirea materialității faptelor, iar lupta nu mai ține de apărarea unui proiect, ci de dreptul de a vorbi despre lumea reală. În anii șaptezeci sociologul Jean Baudrillard anunța sfârșitul realității. El nu vroia să spună că lumea fizică a luat sfârșit, ci că e vorba despre sfârșitul gândirii indexate asupra unei lumi obiective, despre substituirea gândirii logice printr-o ficțiune elaborată de către media, care nu e neapărat una coerentă. Cum se manifestă asta în 2018 ?

Recent în Franța, în cadrul unei emisiuni televizate consacrate minorităților sexuale, un bărbat de rasă albă a afirmat foarte serios că el nu este nici bărbat, nici alb. Acest bărbat alb este responsabil de o organizație LGBT, mișcare ce susține teoria liberală, potrivit căreia individul se află la temelia societății și prin urmare este liber să-și aleagă ce anume este el în orice domeniu, inclusiv apartenența sexuală și cea etnică. Ce vrea să ne spună în esență acest ultraliberalism al societății lichide și al fluidității identitare?

  • Subiectivitatea, capriciul individual, principiul plăcerii trebuie să prevaleze asupra principiului realității și a limitelor ei obiective și rigide;

2) Este interzisă contestarea dreptului de a povesti nu contează ce, de a nega evidența și de a rescrie realitatea după bunul nostru plac.

Trebuie ”să ne bucurăm fără nici o limită”, inclusiv cele ale lumii reale. Ne aflăm, deci, la nivelul instituționalizării arbitrarului subiectiv, acest alt nume al barbariei, altfel zis, nebunia e la putere. Prin urmare, revenirea la Rațiune și la faptele empirice – a-i spune unui om alb că este alb – poate să fie calificată de acum încolo drept homofobie și ”discurs al urii” (Hate Speech) și să te expună unor sancțiuni judiciare. Globaliștii liberali, LGBT și alte minorități active își doresc să aibă libertatea de a spune și de a face orice, și în primul rând posibilitatea de a criminaliza pe oricine le semnalează că aceștia spun sau fac ceva anume. Fantezia lor personală trebuie să devină lege, realitatea lor trebuie să devină realitatea însăși, restul fiind ”Fake News”. Vedem cum astfel se ridică despotismul cel mai violent din întreaga istorie a omenirii, în numele ideologiei compasionale a drepturilor omului și al reparației nedreptăților făcute minorităților aflate în suferință.

În fața acestui ”drept la delir” totalitar, care atacă prin hybrisul său temeliile sănătății mentale și ale civilizației – deaorece atacă însuși principiul limitei – disidenții și oponenți politici se recunosc și converg în conservatism și populism, cele două variante ale ideii de măsură și moderație în politică, la baza întregii vieți a societății. Așa cum spunea și George Orwell, adevărata libertate este dreptul de a spune că doi și cu doi fac patru, și nu cinci, deoarece anume așa ceva e atacat la ora actuală. Munca lui Iurie Roșca se înscrie în această alinață internațională a realiștilor care caută să împiedice dispariția lumii și logica de spital psihiatric universal, dirijat de către niște nebuni.

Vă rog să acceptați, domnule Președinte și domnule Procuror General al Moldovei, expresia celor mai alese semntimente.

Lucien Cerise,

cercetător în domeniul științelor socio-umane,

Paris