Cine va autentifica recentele remanieri guvernamentale ale lui Plahotniuc?

15:46, 19 decembrie 2017 | Politica | 1535 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Remanierile guvernamentale anunţate azi de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, reprezintă doar o declaraţie de intenţie. Acestea ar trebui să fie conformate prin decret prezidenţial de către şeful statului, Igor Dodon. Cum va proceda, oare, în acest caz, Preşedintele?

Va semna, oare, Igor Dodon, decretele prezidenţiale de numire în funcţie a celor 7 candidaturi noi în Guvernul Republicii Moldova?, se întreabă mai multă lume. Evident că nu! Fiind asociată prea mult imaginea şefului statului cu cea a Partidului Socialiştilor, care este principalul partid de opoziţie din Parlament, este de la sine înţeles faptul că Dodon va refuza propunerile ce vor parveni din partea Prim-ministrului referitoare la noii vicepremieri şi miniştri.

Dar guvernarea nu îşi mai face nicio grijă în legătură cu această procedură. Chiar dacă durează ceva mai mult timp, majoritatea parlamentară a testat deja, atunci când a fost numit în funcţie actualul ministru al Apărării, un procedeu ceva mai complex, dar foarte sigur, de operare a remanierilor guvernamentale după bunul plac al guvernării.

Amintim că printr-o decizie a sa, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că în cazul în care Preşedintele refuză să-şi exercite atribuţia de desemnare a candidatului la funcţia de ministru propusă de Prim-ministru, acesta poate fi considerat suspendat din funcţie, însă doar în ceea ce ţine exercitarea atribuţiei respective. Tot exclusiv pentru exercitarea acestei atribuţii poate fi instituit interimatul funcţiei de preşedinte, care expiră odată cu numirea în funcţie a ministrului dorit de guvernare.

Actualul ministru al Apărării, Eugen Struza, a fost primul demnitar de rang înalt numit în funcţie în baza acestei proceduri.

Igor Dodon deja a anunţat că va accepta demisiile miniştrilor care pleacă din Guvern, dar nu va emite nici un decret de numire în funcţie a niciunui dintre cei şapte.

Navighează dupa cuvinte-cheie: