Cine sare în apărarea patriarhului Daniel: „Revoltătoare, cretine și scârboase atacurile deșanțate”

23:25, 6 noiembrie 2015 | Politica | 2888 vizualizări | Un comentariu Autor:

Mai multi politicieni au sarit in apararea BOR si a patriarhului Daniel, dupa ce Biserica a fost intens criticata zilele acestea pentru atitudinea pe care a avut-o dupa tragedia din clubul Colectiv.

Deputatul Theodor Paleologu a catalogat drept „cretine si scarboase atacurile desantate” la adresa patriarhului Daniel.

„Orice greseli ar fi facut Patriarhul Daniel, oricat de antipatice ar fi, sa zicem, unele atitudini si comportamente, oricat de costisitoare si neinspirata ar fi Catedrala Neamului, gasesc revoltatoare, cretine si scarboase atacurile desantate la adresa sa. Pot intelege ca strada sa-si strige dezamagirea, dar ce poate fi mai degradant si mai penibil decat spectacolul unor pseudo-vedete avide de publicitate care-si iau like-uri prin insulte si grosolanii?”, a scris pe Facebook.

La randul sa, Adrian Papahagi, in prezent membru al asociatiei M10, infiintata de Monica Macovei, considera ca lozinca „vrem spitale, nu catedrale” este manipulatoare.

„Ieri seara am trait insa si un moment trist. (…) Marsul de la Cluj s-a oprit in fata catedralei ortodoxe, iar corifeii mitingului au lansat strigarea manipulatoare ‘vrem spitale, nu catedrale’, pe care miile de tineri curati au preluat-o din zbor, fara sa se gandeasca neaparat de ce striga asta si care e realitatea. In primul rand, Clujul are o singura catedrala ortodoxa, construita sub Regele Ferdinand, dupa Unire. E prea mult? Vreti sa daramam poate aceasta bijuterie (…)?

Bisericile acestea se construiesc fiindca cei care se roaga in ele le cer. Ei nu sunt doar beneficiari, ci si contribuabili. Ce rau va fac deci catedralele? Cand mergeti in turism la Roma, Paris sau Viena ce vizitati, spitale sau catedrale?”, a notat pe Facebook Adrian Papahagi.

Diversionisti impotriva patriarhului

De asemenea, Teodor Baconschi a spus ca „exista centre de diversiune care au inceput sa propuna retragerea Patriarhului Daniel”, aratand ca nu e de acord cu aceasta solicitare.

„Se pare ca un om cu doctorat in Occident, discipol al parintelui Dumitru Staniloae, cultivat, inteligent, deschis spre dialogul ecumenic nu mai poate corespunde exigentelor contemporane. Ne trebuie mai curand un patriarh nationalist, anti-occidental si filo-rus. Eu cred ca nu asa ceva ne-ar trebui (…) „, a scris pe Facebook Teodor Baconschi.

Intr-o postare de miercuri, acesta i-a numit pe cei care il critica pe patriarh „atei”, pentru care crestinii nu simt altceva decat mila, iar asta ii scoate din minti.

„Stiam ca regimul comunist s-a bazat si pe asa-numitul ‘ateism stiintific’. (…) Totusi, abia acum, in plina democratie, cu ajutorul FB, am vazut ateul-la-lucru. Jubileaza ori de cate ori credinta crestina e insultata, aruncata in derizoriu, ridiculizata cu ura satirica. Orice ‘lovitura’ data Bisericii lui Hristos il face fericit si o arata, cu lanturi de emoticoane, semne de punctuatie, interjectii…

Mi se pare ciudat: o data pentru ca, daca Dumnezeu nu exista, asa cum sustin ei, nu vad de ce se agita atata in lupta cu o Fictiune. Dar si pentru ca – la polul simetric – crestinii nu vaneaza atei, nu-i urasc, nu se ‘bucura’ de eventualele lor dificultati. Cel mult ii privesc cu o anumita compasiune. Se pare ca asta ii scoate din minti…”, a detaliat Baconschi.

sursa: Ziare.com