Iurie Ciocan se apără și spune că alegerile din 2014 nu au fost fraudate

11:26, 8 aprilie 2016 | Politica | 1248 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Președintele Comisiei Electorale Centrale respinge toate acuzațiile aduse în adresa sa și a instituției pe care o conduce. El susține că alegerile din 30 noiembrie 2016 nu au fost fraudate așa cum susține colegul său de la CEC, Ștefan Urîtu și spune că acuzațiile făcute de unele instituții de presă din țara noastră sunt nefondate.

,,Respingem cu vehemență acuzațiile nefondate aduse Comisiei, considerându-le neîntemeiate. Percepem aceste acțiuni ca fiind încercări de a reduce din credibilitatea procesului electoral, în preajma unui nou scrutin – alegerile prezidențiale. Declarăm că CEC rămîne a fi și în continuare o instituție independentă, deschisă, profesionistă, axată pe interesele cetățenilor. Totodată, amintim că CEC este certificată internațional ISO în domeniul managementului calităţii şi securităţii informaţiei”, menționează președintele CEC.

Astfel, CEC a lansat invitații oficiale tuturor partidelor politice și partenerilor de dezvoltare ai instituției noastre să identifice și să delege proprii experți în domeniul electoral și al tehnologiilor informaționale pentru a efectua o evaluare independentă și complexă a funcționalității Sistemului Informațional Automatizat de Stat “Alegeri”, fapt care ar combate declarațiile sterile, speculative și rău intenționate, potrivit cărora sunt influențate și manipulate rezultatele alegerilor.

Amintim , că vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urîtu a declarat că alegerile locale din 2015 au fost fraudate, la fel și cele locale din 2015.  Potrivit lui, acest lucru a fost demonstrat prin listele întocmite de CEC, în care o persoană figura chiar și în trei localităţi.

Pot să vă comunic cu siguranţă că alegerile locale, pe localităţi, au fost fraudate de la 5 la 20 de procente. Schema era că o persoană putea figura pe liste în maxim trei localităţi. Listele practic au fost dublate. Este vorba de sute de mii de persoane care au fost incluse în listele electorale de două ori. O adresă a domiciliului unei persoane, spre exemplu, putea fi găsită în două localităţi. Un alt exemplu, o persoană cu numele Vasili, în altă localitate putea fi găsită cu aceeaşi familie, doar că avea prenumele Vasile. În acest proces de fraudate a jucat rolul şi Inspectoratul General de Poliţie. Mulţi oameni ai legii au putut vota în mai multe localităţi concomitent, pentru că ei au dreptul să voteze în raza în care se află”, a declarat Urîtu.

Totodată, Ştefan Urîtu afirmă că s-a adresat în instanţă ca să aibă acces la listele electorale, însă fără succes, deocamdată.