Ce funcţie va deţine Pavel Filip în noul guvern tehnocrat condus de Vlad Plahotniuc

15:17, 19 decembrie 2017 | Politica | 5303 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Marţi, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, l-a felicitat pe Prim-ministrul Pavel Filip pentru profesionalismul şi seriozitatea de care dă dovadă. Au fost felicitaţi şi toţi membrii guvernului pentru activitatea de până acum. Plahotniuc a declarat că astăzi Guvernul se bucură de o credibilitate de 4 ori mai mare. Apoi conducătorul PDM a anunţat că mai mult de jumătate dintre miniştrii ţării vor fi substituiţi cu alţii.

Ce ascund declaraţiile făcute de Vlad Plahotniuc?

Întâi de toate, remanierile guvernamentale anunţate azi de liderul PDM, oricare ar putea fi criticile formulate de opoziţie, sunt pe placul a cel puţin o jumătate dintre cetăţeni. Asta nu înseamnă că majoritatea oamenilor l-ar agrea pe unul sau altul dintre noii membri ai guvernului. Pur şi simplu astfel de schimbări spectaculoase sunt văzute ca ceva pozitiv de cetăţeni. A confirmat-o chiar Plahotniuc în intervenţia sa, care a recunoscut că înainte de a fi luată decizia respectivă au fost aplicate o serie de instrumente de sondare a opiniei societăţii. Deci, spectacolul de azi a fost pregătit temeinic preţ de câteva luni. Pe acest fundal guvernarea se va putea pregăti de viitoarele alegeri parlamentare, care, cel mai probabil, vor avea loc nu în 2018, ci la începutul lui 2019.

În al doilea rând, cel puţin la această etapă Pavel Filip îşi păstrează funcţia de prim-ministru. Conducătorul actualei guvernări, Vlad Plahotniuc, nu a anunţat că va fi desemnat un prim-ministru. Dar oare cât timp mai are să stea Filip în fotoliul de premier? Cel puţin până în primăvară. Atunci, a mai spus Plahotniuc, activitatea guvernului va fi supusă unei noi analize şi vor fi luate no decizii – decizii de „dinamizare”.

În al treilea rând, PDM-ul vrea ca Guvernul să nu mai fie asociat direct cu această formaţiune, ci să aibă imaginea unui cabinet – îl cităm iarăşi pe şeful guvernării – „aproape integral tehnocrat”. El a invocat, totodată, că „succesele guvernului Filip” nu sunt suficiente, cabinetul „e în creştere”, ceea ce înseamnă că ambiţiile democraţilor sunt mari, iar miniştrilor le revin sarcini extrem de grele, mai cu seamă că anul viitor va fi unul electoral. Asta înseamnă că PDM mizează foarte mult pe activitatea Guvernului în pregătirile formaţiunii pentru alegeri, iar cei care nu vor face faţă nu vor fi cruţaţi.

Griji preelectorale

Este de menţionat şi faptul că pe lângă „grija pentru cetăţeni”, Plahotniuc a vorbit şi despre impresiile ce trebuie să le fie create în continuare partenerilor externi, adică celor din Vest. Asta înseamnă că guvernarea va fi foarte ofensivă în promovarea reformelor – ar putea fi vorba chiar şi de acele reforme, care nu ţin neapărat de interesul naţional al Republicii Moldova, dar sunt impuse de unele grupări din afara ţării de care depind mesajele lansate dinstre Bruxelles şi Washington despre „noile performanţe ale actualei guvernări”.

Cele şapte persoane desemnate să „înnoiască” Guvernul

Amintim că cei şapte candidaţi să devină noii membri ai Guvernului Republicii Moldova, în fruntea căruia rămâne deocamdată Pavel Filip, sunt:

Iurie Leancă, vicepremier pentru Integrare Europeană;

Cristina Lesnic, vicepremier pentru Reintegrare;

Chiril Gaburici, ministrul Economiei;

Svetlana Cebotari, ministrul Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale;

Liviu Volconovici (actualul director al Universităţii Agrare din Moldova), ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului;

Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe;

Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,