CC: Parlamentul poate fi demis chiar și la șase luni până la expirarea mandatului lui Timofti

09:41, 24 noiembrie 2015 | Politica | 1576 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

 Dacă în decursul a trei luni nu va fi format un nou guvern, chiar dacă se află în ultimele şase luni de mandat ale preşedintelui statului, Parlamentul poate fi dizolvat. Decizia a fost pronunțată de Curtea Costituțională. 

„Imposibilitatea formării Guvernului în termen de trei luni conduce la dizolvarea Parlamentului chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii moldova”, a declarat președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Tănase a mai spus că în cazul interimatului președintelui, șeful statului menține exact aceleași competențe ca acel interimar, nu există distincții. În cazul interimatului Guvernului, mandatul acestuia e unul limitat, guvernul în demisie e circumscris la exercitarea doar a treburilor publice. Prevederea care vizează imposibilitatea de a dizolva Parlamentul în ultimele șase luni de mandat este o reminiscență din sistemul semiprezidențial pe care l-am avut până în anul 2000, această prevedere, ori de câte ori va intra în conflict cu alte prevederi care vizează obligația de dizolvare a Parlamentului, va fi înlăturată de la aplicare.

Socialiștii s-au arătat mulțumiți de decizia Curții. Deputatul socialist Maxim Lebedinschi, a declarat că  PSRM corect a analizat legislația în vigoare, a putut să motiveze sesizarea și a primit un răspuns obiectiv.  El a  mai spus că actualul Parlament nu e în stare să aleagă președintele.

Amintim că sesizarea a fost de pusă la CC de socialiștii: Igor Dodon, Maxim Lebedinschi și Corneliu Furculiță.

Hotărârea este definitivă și irevocabilă și intră în vigoare la data adoptării și va fi publicată în Monitorul Oficial.