CC a dat aviz pozitiv organizării unui referendum de revizuire a Constituției

14:04, 10 noiembrie 2015 | Politica | 2528 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv iniţiativei civice de revizuire a Constituţiei prin referendum republican. Astfel, potrivit avizului Înaltei Curţi, plebiscitul urmează să fie organizat nu mai devreme de şase luni. În această perioadă, la Comisia Electorală Centrală va fi înregistrat grupul de iniţiativă, vor fi colectate semnăturile şi verificată corectitudinea colectării acestora. În urma acestei decizii, Parlamentul va fi obligat să numească o dată a desfășurării referendumului și nu va mai rămâne la discreția ședului de la CC să decidă asupra organizării plebiscitului, așa cum era până în prezent.

În cazul în care autorii inițiativei vor colecta numărul necesar de semnături, în cazul în care CEC va constata că ele s-au colectat cu respectarea cerințelor în vigoare, adoptând decizia corespunzătoare, Parlamentul va fi pus în situația doar să adopte decizia de organizare a referendumului și să aloce fondurile necesare, deoarece nu este posibil ca o inițiativă populară de asemenea amploare să fie blocată de calea parlamentară”, a declarat șeful de la CC, Alexandru Tănase.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan a declarat că  grupul de inițiativă urmează să colecteze câte 20 de mii de semnături din cel puțin 18 raioane din țarăm până atunci este prematur să spunem că acest grup de inițiativă va fi înregistrat.

„Faptul că astăzi Curtea Constituțională a dat un aviz pozitiv acestui proiect de lege și a stabilit aspectele de procedură, încă nu înseamnă că acest grup de inițiativă automat va fi înregistrat, pentru că trebuie să fie examinate în detaliu întreg dosarul prezentat la CEC și în cadrul unei ședințe publice cu participarea atât a solicitanților de înregistrare a acestui grup de inițiativă, Comisia se va expune asupra acestui subiect. În momentul în care va fi înregistrat acest grup de inițiativă, în conformitate cu avizul de astăzi, CEC va elibera liste de subscripție, legitimații persoanelor care vor urma să acumuleze numărul minim de semnături necesare pentru a declanșa procedura de organizare a unui referendum constituțional”, a afirmat Iurie Ciocan.

Menționăm că prin această inițiativă civică se dorește modificarea o serie de articole din Constituție, articole care se referă la alegerea prin vot direct a șefului statului, reducerea numărului deputaților de la 101 la 71 și ridicarea imunității parlamentarilor. Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de un număr de cel puţin 320.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot.