Cât costă fotoliul de deputat

17:06, 15 decembrie 2014 | Politica | 895 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Cele mai scumpe mandate revin PDM – 1,8 mln. de lei şi PLDM – 1,6 mln. de lei

Campania electorală din anul curent a fost cea mai scumpă din ultimii cinci ani. Partidele aspirante la forul legislativ au pus în joc zeci de milioane de lei. În cursa pentru cele 101 fotolii din Parlament s-au avântat şomeri şi tineri fără o leţcaie, pensionari şi milionari. Şi-au cumpărat sau nu unii candidaţi locurile în Parlament nu ştim. Cert însă este că cei care au făcut donaţii mari au fost plasaţi pe locuri de frunte în lista electorală, fapt ce le-a asigurat mandatul de deputat. Unii dintre aspiranţii la fotoliul de deputat au fost într-atât de generoşi, încât au donat partidului tot venitul familiei agonisit într-un an sau în doi, alţii au făcut donaţii mai mari decât bugetul familiei pe doi ani. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat rapoartele financiare ale celor 5 formațiuni politice care au intrat în Parlament şi declaraţiile pe avere ale proaspeţilor deputaţi pentru a vedea cât au costat mandatele de deputat pe care le-au obţinut în scrutinul din 30 noiembrie.

Fotoliul de deputat – între 170 de mii şi aproape 2 milioane de lei

Dacă e să luăm în calcul sursele financiare puse în joc de formaţiunile care au intrat în Legislativ şi numărul de deputaţi rezultat, apoi în scrutinul electoral din 30 noiembrie curent costul unui fotoliu de deputat a variat între 166 de mii de lei şi 1,8 milioane de lei, de 5 ori mai mult decât în scrutinul precedent, din noiembrie 2010.

Cele mai mari cheltuieli pentru un loc de deputat îi revin, ca şi în scrutinul precedent, Partidului Democrat, care a cheltuit în campania electorală, potrivit rapoartelor oficiale, peste 35 de milioane de lei, de 3 ori mai mult decât în scrutinul din 2010, când a cheltuit 11,7 milioane de lei. Anul acesta, democraţii au intrat în Parlament cu 19 deputaţi. Prin urmare, fotoliul unui deputat i-a costat tocmai 1,8 milioane de lei – de 2,3 ori mai mult decât la scrutinul precedent, când unuia din cei 15 deputaţi îi revenea 780 de mii de lei cheltuiţi în campania electorală.

Şi pe liberal-democraţi un loc de deputat în Parlamentul Republicii Moldova i-a costat scump – 1,6 milioane de lei, de cinci ori mai mult decât la scrutinul precedent. PLDM a declarat cheltuieli de circa 37 de milioane de lei în campania din noiembrie şi a obţinut 23 de mandate. Formaţiunea a cheltuit în actualul scrutin electoral de 3,7 ori mai mult decât la alegerile precedente (10 mln. de lei), când a intrat în Parlament cu 32 de deputaţi, costul unui fotoliu de deputat în 2010 fiind de 310 mii de lei.

Partidul Socialiştilor, care intră pentru prima dată în forul legislativ, a cheltuit în campania electorală peste 13,2 milioane de lei şi a obţinut 25 de mandate. Prin urmare, costul unui mandat de deputat pentru socialişti este de jumătate de milion de lei.

Liberalii, care au intrat în noul Legislativ cu 13 deputaţi, au cheltuit în campania electorală cel mai puţin în comparaţie cu celelalte formaţiuni politice – circa 3 milioane de lei, cu 800 de mii de lei mai puţin decât la scrutinul din noiembrie 2010. Atunci formaţiunea liberală a cheltuit 3,8 milioane de lei şi a obţinut 12 mandate de deputat. În acest an, fotoliul unui liberal a costat în jur de 230 de mii de lei, cu 90 de mii mai puţin decât la parlamentarele din 2010, când unui mandat de deputat i-a revenit suma de 320 mii de lei.

Cel mai puţin pentru un fotoliu de deputat îi revine, ca şi în scrutinul anterior, Partidului Comuniştilor. Această formaţiune a cheltuit, conform rapoartelor depuse la CEC, aproape 3,5 milioane de lei şi a obţinut 21 de mandate. Prin urmare, un fotoliu de deputat i-a costat pe comunişti 166,5 mii de lei. La alegerile din 2010, PRCM a cheltuit 4,3 milioane de lei şi a obţinut 42 de mandate, un loc în Parlament costând 100 de mii de lei.

Socialiştii – săraci în declaraţii şi darnici la donaţii

Cel mai generos donator al Partidului Socialiștilor, formaţiunea care a obţinut scorul cel mai mare la parlamentarele din acest an şi 25 de mandate de deputat, este fratele liderului formaţiunii – Alexandru Dodon, care a vărsat în bugetul partidului aproape jumătate de milion de lei, mai exact: 442,8 mii de lei. În schimb, șeful socialiștilor, Igor Dodon, a cotizat pentru partidul său cu doar 89,3 mii de lei.

Şefia partidului i-a prins bine lui Igor Dodon. Cât a deținut funcția de viceministru al Economiei în 2005 și cea de ministru al Economiei în guvernul format de Zinaida Greceanâi în 2008, Igor Dodon locuia într-un apartament de 50,7 metri pătrați. De când politicianul s-a desprins din rândurile Partidului Comuniștilor pentru a prelua conducerea Partidului Socialiștilor, averea sa a sporit considerabil. Asta în condiţiile în care Igor Dodon a avut doar salariu de deputat – de 7-9 mii de lei, aproximativ 500 de euro lunar. Anul trecut, chiar înainte de a se lansa în campania electorală, Igor Dodon s-a mutat într-o vilă de lux din sectorului Buiucani al Capitalei. Experţii imobiliari susțin că o asemenea casă valorează pe piaţă peste 5 milioane de lei, în timp ce socialistul declară că aceasta ar valora puțin peste 2 milioane de lei. Venitul pentru doi ani declarat de Igor Dodon din salariul de deputat este de 345, 6 mii de lei. Deputatul a mai avut venituri de aproape un milion de lei – din „prima de asigurare, vânzarea unui automobil şi a unui apartament”.

Donații generoase a făcut și fostul deputat comunist Ion Cebanu, care astfel și-a asigurat poziția a patra în lista candidaților Partidului Socialiștilor și fotoliul de deputat în noul Legislativ. Deși este sărac în declarații, nu are o locuință a sa, Ion Ceban a donat partidului 185,6 mii de lei – sumă echivalentă cu venitul deputatului într-un an de zile. În declaraţia depusă la CEC, el a indicat un venit total pe doi ani de 363,3 mii de lei – 289,1 mii de lei din salariul de deputat şi 74 de mii de lei „din indemnizaţii”.

Mama politicianului, Eugenia Ceban, a donat partidului din care face parte fiul său 171,6 mii de lei. Aceasta a deținut mai mulți ani funcția de director al Fundației „Soluția”, lansată de Igor Dodon și Zinaida Greceanâi în 2011, după înfrângerea lui Igor Dodon la alegerile locale pentru funcția de primar al Capitalei.

Trei deputaţi socialiști vin din „Soluţia”

Printre cei care vor ocupa o funcție de deputat sunt trei reprezentanți ai Fundației „Soluția”. Directoarea Alla Dolința, care deține și o afacere în domeniul imobiliar, a vărsat, împreună cu soţul său Igor Dolinţa, în visteria partidului peste jumătate de milion de lei (518,2 mii de lei). Alla Dolinţa şi-a asigurat astfel poziția a 8-a în lista candidaților din partea socialiștilor.

Ceilalți doi membri ai fundației care vor accede în Parlament sunt Vasile Bolea, numărul 14, și Aleksandr Nesterovschi, al 24-lea la număr în lista socialiştilor. Pentru a-și asigura fotoliul de deputat, Bolea, care este și șeful departamentului juridic al fundației, a donat partidului 83 de mii de lei, iar Nesterovschi, directorul filialei Bălți al fundației și care, potrivit declarației de venit, a acumulat în ultimii doi ani doar 36 de mii de lei, a donat partidului aproape de trei ori mai mult – 82.450 de lei.

Şomerii cu donaţii de sute de mii pentru socialiști

Marina Radvan, în vârstă de 23 de ani, președinta aripii tinere a socialiştilor, a obținut un fotoliu de deputat în noul Legislativ, fiind cu numărul 16 în lista electorală a partidului. Ea a devenit cunoscută opiniei publice după ce a distribuit pe rețelele de socializare poze în care apărea în ipostaze indecente. Potrivit declaraţiei de avere, socialista – actriță de profesie, nu a avut niciun venit în ultimii doi ani. Ea deține doar o treime dintr-un apartament din Chișinău. Cu toate acestea, șomera a donat partidului 160,7 mii de lei (!).

Un alt membru al Partidului Socialiștilor – șomer şi el – a contribuit în visteria partidului cu suma de 253,6 mii de lei. Este vorba despre Vladimir Odnostalco, de 30 de ani, psiholog de profesie, care a obținut, astfel, un loc călduț în noul Legislativ pe lista socialiștilor. În declarația pe venit pentru anii 2012 și 2013, depusă la CEC, acesta arată că nu a acumulat niciun venit și are în proprietate doar un lot de teren în Stăuceni. În raportul financiar al formaţiunii se menţionează că Odnostalco este angajat la Editura „Art Grup Brevet”.

Juristul formaţiunii, Grigore Novac, care, potrivit declaraţiei depusă la CEC, este sărac, a făcut o donaţie de tocmai 85 de mii de lei, de peste două ori mai mult decât a agonisit timp de doi ani. Or, în perioada anilor 2012-2013, acesta a avut un venit total de 35,5 mii de lei sau 1481 de lei lunar (!).

Și Elena Hrenova, care a deținut funcția de consilier din partea Partidului Comuniștilor în Consiliul municipal Chișinău, a donat socialiștilor 153,7 mii de lei – de 2 ori mai mult cât a obţinut în doi ani de zile. Venitul total al Elenei Hrenova în calitatea sa de consilier municipal, timp de 2 ani, a fost de 69.800 de lei (!).

De unde vin milioanele liberal-democraţilor?  

Din cei 23 de liberal-democrați care au câștigat un mandat de deputat în noul Parlament, 13 au făcut donații în bugetul partidului. Cel mai mult a contribuit liderul liberal-democraților, Vlad Filat. El a vărsat în visteria formaţiunii 1,2 milioane de lei. O sumă frumușică, de 1,15 milioane de lei, a donat și Valeriu Streleț, vicepreședintele PLDM. Vlad Filat și-a permis să facă o donație atât de grasă partidului său, întrucât doar din dividende a încasat în ultimii doi ani un venit de peste 7,5 milioane de lei. Deși are din 2006 o casă de 180 de metri pătrați, acesta locuiește, cu chirie, într-o vilă de lux cu trei niveluri din centrul capitalei. Anul trecut, liderul PLDM i-a cumpărat soției un Porsche Cayenne, care valorează în jur de 100 de mii de euro.

Nici Valeriu Streleț nu este mai sărac. Compania sa, „Bioprotect” SRL, i-a adus dividende de peste 7 milioane de lei. Deputatul deține două apartamente, o casă, mai multe terenuri şi două mașini de lux marca Volkswagen Touareg.

Printre donatorii generoşi ai PLDM se înscrie şi secretarul partidului, Victor Roșca, care este cumnat cu liderul formaţiunii. Roşca a donat în campania electorală tocmai 1 milion de lei. În declaraţia pe venit depusă la CEC, proaspătul deputat indică la venituri pe doi ani de zile suma de doar 12 mii de lei şi astea din „indemnizaţiile” primite în calitatea sa de consilier local în Primăria municipiului Chişinău (!). Se pare că indemnizaţia de consilier local nu i-a ajuns nici pentru a acoperi consumul de motorină – el având   în proprietate tocmai trei automobile. Deputatul mai are o casă de 180 de metri pătrați şi un teren în satul Grătiești.

Pentru a-și menține fotoliul de deputat și în noul Legislativ au cotizat cu câte 100 de mii de lei: Tudor Deliu, Iurie Țap, Anghel Agache, Nicolae Juravschi. Chiril Lucinschi a fost ceva mai darnic, donând partidului 200 de mii de lei, iar Anatolie Dimitriu a donat 110 mii de lei. Gheorghe Mocanu a cotizat în visteria partidului cu 80 de mii de lei, iar viceministrul Finanțelor, Ștefan Creangă, numărul 17 în lista candidaților liberali-democrați la funcția de deputat, a donat 100 de mii de lei.

Și-au asigurat un loc în Legislativ, făcând donații generoase și dintre cei care nu au mai ocupat funcția de deputat. Este cazul lui Oleg Balan, rectorul Academiei de Administrare Publică, ce a donat PLDM suma de 100 de mii de lei.

Printre cei mai activi donatori ai Partidului Liberal-Democrat sunt și angajații a două instituții publice: Cancelaria de Stat și Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău. Astfel, donații între 15 mii și 30 de mii de lei au donat 11 angajați ai Cancelariei de Stat, iar alți 8 angajați ai CSP Chișinău au contribuit cu sume între 10 mii și 30 de mii de lei.

Donaţii în sumă totală de 379 de mii de lei au făcut și 14 angajați ai companiei de construcții „Algu Construct” SRL, care aparține omului de afaceri Andrei Țânțari. Acesta a intrat în vizorul public după ce o serie de investigații jurnalistice realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scos la iveală o schemă frauduloasă prin care mai mulți demnitari și oameni de afaceri cunoscuți au încercat să pună mâna pe mai multe hectare de pădure la Dănceni și Sociteni, aflate la doar 5 km de capitală. Schema nu a mai fost pusă în acţiune, fiind stopată la Guvern. Între timp, autorii schemei, printre care se numără și Andrei Ţânţari, şi-a construit ilegal o vilă în apropierea taberei de copii „Poienița Veselă”.

Cea mai mica donaţie pentru PLDM a constituit 4.700 de lei, iar cea mai mare – 1,2 milioane de lei.

(Va urma.)

Olga CEAGLEI,
Cornelia COZONAC

Sursa: Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Navighează dupa cuvinte-cheie: