Candu a spus aproape tot ce crede despre reconstrucţia clădirii Preşedinţiei cu sprijinul Turciei

16:43, 21 februarie 2018 | Politica | 1043 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Acum circa o săptămână au demarat lucrările de reconstrucţie a sediului Preşedinţiei Republicii Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului Turciei. Spicherul Andrian Candu a făcut declaraţii pentru presă pe marginea acestui subiect.

Preşedintele Parlamentului a confirmat că este vorba despre un sprijin oferit de guvernul de la Ankara în scopul reconstrucţiei sediului instituţiei prezidenţiale. Edificiul a fost devastat de pe data de 7 aprilie 2009, în timpul unei acţiuni de protest, la care oamenii au fost chemaţi de politicienii „anticomunişti” în vogă atunci, inclusiv de fostul premier Vlad Filat. Acesta este condamnat pentru fapte de corupţie la 9 ani de închisoare.

Vorbind despre transparenţe cheltuielilor de reconstrucţie a acestei clădiri, Andrian Candu a afirmat: „Despre transparenţa sau netransparenţa acestui proces trebuie întrebate organele abilitate ale statului”.

El a sugerat că ar urma să fie verificat modul de selectare a companiei ce execută lucrările, precum şi procesul de cheltuire a banilor. Totodată, demnitarul a remarcat că nu este vorba despre cheltuirea de bani din bugetul ţării noastre.

El a răspuns şi la criticile lansate în legătură cu „simbolismul” finanţării acestui proiect de către autorităţile turce: „Ce ţine de edificiile statului, finanţate de alte guverne, noi am mai avut o experienţă de genul acesta. Chiar şi în cadrul Parlamentului o parte din lucrări au fost cel puţin asumate ca şi angajament din partea guvernului României şi sala Europei, de exemplu”, a specificat Candu.

Totuşi, el a insistat că „elementele de acest gen trebuie verificate şi din punct de vedere legal”.

Însă cel mai important, în opinia lui Candu, este faptul că ceva se construieşte: „Ajunge să distrugem, e bine şi să construim. Până la urmă, aceste clădiri guvernamentale rămân pentru ţară, pentru următoarele generaţii, nimeni nu o să le ia acasă”, a punctat spicherul.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,