Când vor avea loc alegeri anticipate în Chișinău și Bălți? Decizia va fi luată azi de CEC

11:04, 12 martie 2018 | Politica | 974 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Comisia Electorală Centrală (CEC) ar urma să decidă luni data alegerilor locale anticipate în municipiile Chișinău și Bălți.

CEC se convoacă azi în ședință la ora 15.00. Presa guvernamentală scrie că autoritatea electorală centrală ar urma să stabilească data alegerilor anticipate în Chișinău și Bălți.

Anterior CEC a făcut unele precizări cu privire la alegerile în cele două municipii, după ce în presă au apărut tot felul de interpretări și informații contradictorii. Iată explicația CEC:

”În conformitate cu prevederile art. 39 alin.  (11) din Legea nr. 436 din 28 decembrie 2006 privind administrația publică locală, secretarii consiliilor municipale respective au comunicat Comisiei Electorale Centrale despre faptul că primarul municipiului Chișinău, dl Chirtoacă Dorin, și primarul municipiului Bălți, dl  Usatîi Renato, și-au dat demisia. Adresa din partea secretarului Consiliului municipal Chişinău a fost înregistrată la Comisie în data de 19 februarie 2018, iar cea trimisă de secretarul Consiliului municipal Bălți a fost recepționată de Comisie la data de 20 februarie 2018.

Potrivit art. 150 alin. (1) din Codul electoral, alegeri locale noi au loc dacă primarul a demisionat, iar în conformitate cu alin. (3) al aceluiași articol, data alegerilor noi se stabileşte de către Comisia Electorală Centrală în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării circumstanțelor sus-menționate, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, cu condiția că alegerile noi vor avea loc concomitent cu alte alegeri locale noi deja stabilite, de cel mult 2 ori pe an, primăvara şi toamna. Comisia Electorală Centrală a stabilit deja pentru data de 20 mai 2018 desfășurarea alegerilor locale noi în alte 5 localități.

În prezent, Comisia examinează demersurile depuse, inclusiv face o estimare a cheltuielilor necesare pentru organizarea alegerilor locale noi în municipiile Bălți și Chișinău, care nu sunt planificate în bugetul de stat, după care va lua decizia privind alegerile locale noi în cadrul unei ședințe publice, cu respectarea termenelor legale sus-menționate”.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,