Andrei Năstatse: O declarație de Independență sau Dragoste cu de-a sila nu se poate

15:34, 5 martie 2018 | Politica | 2013 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Astăzi Andrei Năstase a rostit plin gravitate, sobru ca la o masa de pomenire, Declarația de Independență față de Maia Sandu. Și totuși umbra de tristețe de pe chipul lui Andrei, spilcuit, pieptănățel, cu bretonașul aranjat cu grijă peste fruntea-i bombată, vădea o tulburare lăuntrică, tăinuită în spatele unui zâmbet forțat. Adică, altfel zis, dl Năstase a decis să preia inițiativa în competiția intestină acerbă cu cea care i-a fost impusă ca aleasă a inimii lui cu ceva timp în urmă. Având în spate un portret de grup în stil american, format din domni și doamne unul mai solemn decât alta, menit să inducă impresia de solidaritate de nezdruncinat ce domnește în temutul partid-beton DA, Andrei și-a anunțat candidatura la funcția de primar general al Capitalei.

Desigur, jurnaliștii au ținut să-l iscodească dacă decizia DA de a-l propune drept candidat a fost coordonată cu favorita Occidentului, coana Maia, cea care se zice că ar fi șefă de partid cu numele PAS. Afișând un zâmbet larg și aproape dezinvolt, Andrei a istorisit că a avut ”cu ceva zile în urmă” o discuție cu dna Maia și câțiva colegi ai acesteia,  i-a zis că el vrea să candideze și că  acum este în așteptarea unei reacții oficiale din partea PAS. Adică, exact ca în bancul sovietic cu Vovocika (Bulă, în versiune românească). Cică, elevul din clasele superioare Vovocika îi scrie învățătoarei o felicitare cu ocazia zilei de 8 martie cu următorul conținut: ”Maria Ivanovna, vă felicit cu prilejul zilei de 8 martie. Aștept răspuns.”.

Altfel zis, iată că A. Năstase încearcă să-și ia revanșa pentru umilința la care a fost supus în timpul alegerilor prezidențiale, atunci când a fost constrâns de către ”partenerii de dezvoltare” să cedeze, de bună voie și nesilit de nimeni, în favoarea celei parașutate în politica moldovenească de marea finanță internațională. În acel moment penibil pentru el, Andrei a strâns coada între picioare, și-a călcat pe orgoliu și s-a retras din cursa electorală, după care a secondat-o pe Maia pe la toate întâlnirile. Ținem bine minte, nu a fost Năstase singurul care s-a retras din cursă în favoarea Maiei la sugestia trăgătorilor de sfori din centrele de influență americane. Marian Lupu și Mihai Ghimpu au pățit-o la fel. Adică, la fel de dezonorant.  Dar acum despre Andrei este vorba. Ceea ce vrea să spună conducătorul DA căpeteniei PAS e clar ca bună ziua: ”Eu te-am susținut la alegerile prezidențiale, nu-i așa? Iar acum e rândul tău să-mi întorci datoria”.

Până aici, parcă totul e logic. E o chestiune de onoare ca datoriile să fie întoarse. Așa e, doar că nu și în politică. Factorul-cheie, care face din această doamnă, altfel ștearsă la propriu și la figurat, o piesă grea în politica moldovenească, este binecunoscut. E ”statul profund” american, ca să folosim o expresie în vogă. Pentru moment, după ce bietul Filat a fost executat în mod exemplar de către rivalul său, ”greii” de peste ocean au o singură miză politică în Moldova, Maia.  Iar șansa lui Andrei de a se înscrie cu succes în cursa pentru șefia capitalei depinde în cel mai direct mod de faptul dacă nașul domniei sale, Victor Țopa, va reuși să-i înduplece pe nașii politici ai respectivei doamne fatale. Și dacă e să mai punem la socoteală că nici alt naș, cel al lui Candu, nu va fi deloc încântat de o astfel de mutare, ecuația se complică rău de tot pentru conducătorul partidului DA. Așa e soarta celor care ajung în politică fiind trași de urechi de către nași.

Oricum ar fi, gestul temerar al tânărului politician Andrei Năstase merită toată atenția consumatorului telenovelei lungi ca pelteaua a politicii moldovenești.

Vom aștepta mutarea Maiei pentru a reveni. Ceasul ticăie. Deznodământul e aproape. La urma urmei, ce-ar mai avea de pierdut în toată această poveste Andrei decât propriile lanțuri, vorba bătrânului  Marx?

 

Constantin Moraru,

pentru flux.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,