Pentru a ieși din cercul vicios în care Moldova se învârte de 25 de ani, trebuie depășită paradigma geopolitică Rusia-SUA, Est-Vest, Moscova-Bruxelles. Și trebuie menținut cu orice preț frontul anti-Plahotniuc, în care să stea alături și rușii, și românii, ucrainenii, găgăuzii din Moldova, consideră Armand Goșu, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, analist specializat în spaţiul ex-sovietic.
Goși consideră că ultima decizie a Curții Constituționale din Republica Moldova, prin care este anulată reforma constituțională din anul 2000, reprezintă o bombă prin Plahotniuc încearcă dezbinarea opoziției și resuscitarea divergențelor politice pe criterii geopolitice: proruși – prooccidentali.
“Aliații de până mai ieri în marele front anti-Plahotniuc se vor concura de mâine într-o aprigă competiție pentru funcția de președinte al republicii. Au uitat de cererea privind alegerile parlamentare anticipate și au început o luptă pentru poziționarea pe culoarele tradiționale ale scenei politice din Moldova. Adică fac exact ceea ce dorea Plahotniuc, revenirea la paradigma clasică, pro-Est, pro-Vest, pro-ruși, pro-români, în care oligarhul se simte ca peștele în apă”, afirmă comentatorul român.
În opinia lui Goșu, liderii partidelor antioligarhice trebuie să se așeze la masă, să negocieze susținerea pentru un candidat sau câțiva candidați care să colecteze voturile și să blocheze jocurile politice ale oligarhului. Condiția pentru o candidatură validă în logica antioligarh este foarte simplă: un om nou în politică, neșantajabil, care nu a mai deținut funcții publice, ca să le dea ocazia procurorilor să-i încropească dosare penale, care nu a făcut avere și nu are afaceri în Moldova sau în altă parte, om de o integritate absolută, care nu poate fi cumpărat și care nu va negocia cu Plahotniuc nimic.
“Cineva care înțelege dramatismul situației, nu se lasă manipulat nici de agenții Moscovei, nici de ai Bucureștiului, începe să se gândească la Moldova, la sutele de mii de oameni disperați, care-și caută în rost departe de casă, de copii, de părinți și vrea să facă ceva pentru țara lui. Altceva decât să fure și el, cum au făcut-o majoritatea politicienilor de la Chișinău”, consideră analistul român.