Alexandru Tănase a cerut pedepsirea unui judecător

12:29, 5 februarie 2018 | Politica | 4131 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu arestarea unei persoane, care avea la întreţinere doi copii minori.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Justiţiei (MJ), cazul a fost adus în atenţia instituţiei de către avocatul persoanei arestate. Acesta a contestat necesitatea menținerii în arest a persoanei şi a atras atenţia magistratului „asupra faptului că riscul eschivării acesteia de la justiție nu este bazat pe fapte, deoarece acesta este căsătorit, cu doi copii minori la întreținere, fiind singurul întreținător al familiei, cu loc permanent de trai și de lucru și fără antecedente penale”.

Avocatul a mai arătat că că din momentul plasării în arest la 3 octombrie 2017, în privinţa persoanei respective nu au fost întreprinse nici un fel de acţiuni procesuale.

Mai mult, demersul avocatului a fost susținut şi de procurorul de caz. Acesta de asemenea a solicitat instanței eliberarea persoanei din arest preventiv, or măsura preventivă îşi pierduse deja actualitatea.
Însă judecătorul, fără nici un motiv, a dispus amânarea pronunțării deciziei pentru o altă dată, declarând ședința închisă cu menținerea în arest preventiv a persoanei pentru încă cel puțin următoarele 3 zile.

„În demersul său către CSM, Alexandru Tănase atenționează asupra faptului că astfel de acțiuni încalcă dreptul fundamental la libertate individuală și siguranța persoanei, garantat atât de prevederile articolului 25 din Constituție, cât și de articolul 5 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale. Or, potrivit articolului 25 alin. (6) din Constituție, eliberarea celui reținut sau arestat este obligatorie dacă motivele reținerii sau arestării au dispărut”, informează serviciul de presă al MJ.

Mai mult, tergiversarea examinării cererii habeas corpus, care este una prioritară, fără emiterea unei decizii, privează persoana de posibilitatea contestării acesteia în ordine de recurs, ceea ce o lipsește de un remediu efectiv, contrar articolelor 20 din Constituție și 13 din Convenția Europeană.
Tănase a atenționat asupra faptului că în cazul lipsei remedierii situației la nivel național, astfel de cazuri comportă riscul condamnării Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea drepturilor fundamentale.

În demersul său către CSM, Tănase a cerut ca, având în vedere gravitatea extremă a încălcărilor sesizate, să fie dispusă investigarea neîntârziată a faptelor acestui judecător şi sancțiunarea lui disciplinară.