Agentul de influență

10:33, 25 decembrie 2017 | Politica | 918 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Să presupunem că eu aș fi agent de influență al SRI. Cum m-au ales? E clar că ei știau că aș putea accepta. Dar mult mai important a fost că ei știau că eu voi considera influencer-ul meu din partea SRI (ofițerul de legătură) drept un fel de Dumnezeu. Ei știau că niciodată eu nu îl voi suspecta pe influencer că vrea să mă manipuleze. Dar mai important este că ei știu că eu n-am capacitatea de a verifica informația care îmi este livrată spre a o disemina. Cei care au această capacitate nu sunt recrutați.

 

După opinia mea, azi, acești agenți de influență sunt plătiți să posteze pe rețelele de socializare anumite informații, dar mult mai importanți sunt cei care sunt plasați în vârfurile unor ONG-uri ce formează o anume rețea de mobilizare a protestelor… spontane.

Așa se explică faptul ciudat că protestatarii (y compris agenții de influență) nu pot argumenta de ce cred ei în informația care i-a mobilizat: faptul că independența Justiției ar fi în pericol, de pildă.

Întrebarea este însă cum ajung liderii politici să creadă în informația aceea fără să o verifice. Las’ că ei ar avea interesul să o creadă. Dar de ce nu o verifică? A doua mea ipoteză este că liderul politic care are în vârful SRI un fost politician din gruparea sa este convins că fostul lor coleg nu-i va minți niciodată sau, dacă îi va minți, o va face în interesul țării.

În cele din urmă, nu-mi pot imagina că liderii politici aflați sub influență nu știu că sunt mințiți (măcar în parte), dar sunt mulțumiți că SRI pune umărul la ceva ce-și doresc: distrugerea adversarilor politici. Lor li se pare normal ca SRI să facă politică, dacă o face în sensul dorit de ei.

Și totuși, dacă președintele țării n-ar încuraja minciunile agenților de influență, liderii politici n-ar alege să rămână luni de zile pe poziții de argumentare absurde, de nesusținut. Capacitatea politrucilor de a rămâne în absurd din slugărnicie este, practic, infinită. Dacă mai trăia Stalin, am fi avut și azi slugi ale puterii sale.

Urma va scăpa turma, nu-i așa?! Cum va profita Iohannis de norocul de a avea slugi atât de fidele?

A treia mea opinie, aici, în acest context, este că Iohannis pierde zilnic la nivelul electoratului care poate recunoaște absurdul. Vom afla, în 2019, cât de important este, sau nu, acest tip de electorat. Eu zic așa: în țara lui Eugen Ionesco te-ai aștepta să fie majoritar, recunosc, o opinie mult prea intelectualistă.

Sursa: cotidianul.ro

 

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,