Pașaportul Covid -19 pentru zborul cu avionul. Documentul este de fapt o aplicație care va putea fi accesată doar de persoanele vaccinate sau cele cu teste negative. În acest caz, pasagerii vor primi mesajul „Ok to travel” și se vor putea îmbarca la bordul aeronavelor.

Cei de la Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aeriene (IATA) susțin că doresc un zbor în siguranță al pasagerilor. Cum programele de vaccinare ale țărilor dezvoltate se derulează rapid, în câteva luni, maxim un an, cei mai mulți pasageri vor primi pașaportul Covid19. La IATA au aderat peste 300 de companii aviatice, care asigură un flux de transport de 80 la sută din traficul total, anual, de pasageri.

Permisul IATA va putea fi obținut de orice persoană vaccinată, după ce va parcurge mai multe etape. Primul pas vizează descărcarea aplicației și încărcarea unei fotografii cu testul sau certificatul de vaccinare. Urmează o verificare în baza de date și primirea certificatului „ok to travel”. În plus, pasagerul va primi un cod QR, iar în aeroport va trebui să se supună la o scanare pentru corelarea imaginii cudatele din aplicație. La final, mai este doar un pas: îmbarcarea fără a mai sta la check-in.

Bazele de date trebuie corelate. Pașaportul Covid -19 pentru zborul cu avionul

Cu pașaportul Covid19, pasagerul cu pricina se poate îmbarca mai ușor și fără probleme la bordul avioanelor. În plus, va putea călători fără restricții în toate țările civilizate.

Cătălin Radu, director adjunct al Organizației Internaționale de Aviație Civilă a declarat că pentru a implementa pașaportul Covid19 este nevoie de timp. Potrivit lui Radu, fiecare centru de vaccinare sau de testare ar trebui să se conecteze la serverele IATA.

„Majoritatea centrelor de testare dintr-o țară se pot înregistra și transmite în aplicația IATA datele pentru o anumită persoană, codul de bare care dovedește că acea persoană a fost testată sau vaccinată. În acel moment există o dovadă securizată a faptului că acea persoană a fost testată sau vaccinată și practic poate trece printr-un aeroport sau se poate urca într-un avion dacă cerința statului de destinație este de așa natură încât să solicite aceste elemente”, a spus Călălin Radu, la Antena 3.

Se va trecere peste principiile sacre ale Uniunii Europene

Pentru a implementa acest pașaport Covid19 este nevoie ca Uniunea Europeană să pună la punct o strategie comun. Dincolo de orice discuții, Uniunea Europeană a luat naștere pe baza unor principii sacre, cum sunt egalitatea și libera circulație. Pentru a permite îmbarcarea la bordul avioanelor, fie doar pentru călătorii în interiorl UE, este nevoie de legi foarte clare.

Potrivit Reuters, în cursul zilei de joi, la nivelul Uniunii Europene se va lua o decizie care va reglementa tocmai acest domeniu sensibil. Este vorba și despre un lobby puternic al țărilor europene care încaseală anual zeci de miliarde de euro din turism.

Deja, Guvernele din Spania și Grecia fac presiuni enorme pentru adoptarea unui certificat de liberă trecere, care să fie recunoscut de toate țările UE. Discuțiile la vârful Uniunii se poartă dacă certificatul va fi în format digital sau pe hârtie. În plus, valabilitatea acestui certificat să fie doar pe continentul european sau la nivel mondial.

Sursa: https://evz.ro