Pașapoarte digitale care să ateste vaccinarea anti-Covid, plănuite a fi emise și în Suedia până în vară

13:07, 5 februarie 2021 | Actual | 168 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Suedia a anunțat joi că intenționează să emită pașapoarte digitale pentru persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus, care ar putea să înceapă să fie utilizate până în vara acestui an, informează DPA, citată de Agerpres.

„Au fost demarate o serie de proceduri internaționale în ceea ce privește soluțiile tehnice și standardele legate de o dovadă a vaccinării. Este nevoie ca Suedia să participe (la acest proiect, n.r.)”, a declarat ministrul suedez al Sănătății, Lena Hallengren, într-o conferință de presă.

Un astfel de certificat digital va permite tuturor suedezilor să dovedească faptul că au fost vaccinați împotriva maladiei COVID-19, a precizat Anders Ygeman, ministrul pentru Dezvoltare digitală din Suedia. Guvernul suedez speră ca noul pașaport digital să devină funcțional până la data de 1 iunie.

Conform planurilor existente, mai multe autorități și agenții suedeze, inclusiv Agenția pentru Sănătate Publică, Agenția suedeză eHealth – care coordonează inițiativele guvernamentale electronice în domeniul sănătății – și Asociația Suedeză a Regiunilor și Autorităților Locale vor participa la dezvoltarea pașaportului digital.

Agenția pentru Sănătate Publică a primit și sarcina de a colabora cu inițiativele demarate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru dezvoltarea unui certificat digital de vaccinare anti-COVID-19, iar Agenția suedeză eHealth va colabora cu Comisia Europeană în cadrul eforturilor similare depuse la nivelul Uniunii Europene.

Și Danemarca a anunțat miercuri o inițiativă similară privind dezvoltarea unui pașaport digital care să fie utilizat de persoanele vaccinate anti-Covid-19.

Deși unele guverne europene prevăd condiționarea participării la evenimente publice de prezentarea dovezii de vaccinare, cu o săptămână în urmă, Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE) a adoptat o rezoluție de interzicere a vaccinării obligatorii, a pașapoartelor de vaccinare și a discriminării în funcție de statutul de vaccinare.

Sursa: https://www.activenews.ro