Chișinău Forum 2019

Participanții la Forul de la Chișinău III: Gilles-Emmanuel Jacquet, Elveția

12:49, 14 septembrie 2019 | Actual | 542 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Un alt invitat al Forului de la Chișinău vine din Elveția. Numele său este Gilles-Emmanuel Jacquet.

Este licențiat în științe politice și studii europene la Universitatea din Geneva. A activat în cadrul ambasadei Franței în Moldova și la centrul cultural francez din Chișinău, la UNHCR și la Ministerului francez de Justiției. Dl Jacquet a activat ca jurnalist la ONU pentru Agenția de Presă Pax precum și pentru ediția engleză a Sputnik News. În prezent domnul Jacquet predă în universități private din Geneva, Algeria, Afganistan, Congo, Nigeria și Coasta de Fildeș. De asemenea, colaborează cu Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Geneva.

Vă prezentăm mai jos câteva teze din discursul său pe care îl va rosti în cadrul evenimentului nostru:

”După destrămarea Uniunii Sovietice și sfârșitul ordinii bipolare din timpul Războiului Rece, SUA au încercat să instituie și să controleze la scară globală un sistem unipolar ale cărui valori liberale occidentale ar aduce pace, democrație, drepturile omului și prosperitate pentru popoarele lumii.

Atacurile din 11 septembrie au spulberat aceste așteptări, dar guvernul SUA sub conducerea lui G.W. Bush și ideologii neoconservatori ai SUA nu și-au reevaluat viziunea asupra lumii. Multilateralismul, dreptul internațional și Organizația Națiunilor Unite au fost ignorate și în 2003 SUA au atacat Irakul, deși această țară nu încerca, la acel moment, să dezvolte arme de distrugere în masă ți nu avea nicio legătură cu atacurile din 11 septembrie ți nici cu Al-Qaeda.

Irakul a fost devastat de un conflict fără nici un scop la vedere, iar situația din Orientul Mijlociu s-a agravat profund în urma acestei agresiuni. Procesul de pace israeliano-palestinian, precum și problema înălțimilor Golan ale Siriei, ocupate de israelieni între timp au fost abandonate. Primăvara Arabă din 2011 a reprezentat o oportunitate pentru SUA, precum și aliații lor din Golf (Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite), Turcia și Israel pentru a destabiliza țări precum Siria sau Libia, ale căror regimuri inspirate de naționalismul arab constituiau un obstacol în calea realizării agendei lor regionale“.

Fiți cu ochii pe noi!

#Chisinau_Forum #CF_2019