Chișinău Forum 2019

Participanții la Forul de la Chișinău III: Calistrat M. Atudorei, România

10:00, 17 septembrie 2019 | Actual | 646 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Prezența cercetătorului român Calistrat M. Atudorei la Forul de la Chișinău este un absolut firească. În primul rând dacă e să ținem cont de faptul că recent el a publicat o carte de o valoare cu totul aparte și de o actualitate stringență, intitulată ”Planurile Americii pentru Hegemonia Globală” (editura ePublishers, București, 2018). De altfel, pe parcursul ultimelor luni mai multe fragmente din această lucrare fundamentală continuă să apară pe portalul www.flux.md în limbile română și engleză. Mai multe site-uri de prestigiu din diverse țări au preluat o serie de texte ale acestui autor care devine din ce în ce mai cunoscut în mediile intelectuale din străinătate. În curând va ieși de sub tipar și ediția engleză a acestei lucrări, care este prefațată de organizatorul principal al Forului de la Chișinău Iurie Roșca (https://flux.md/articles/vocatia-de-a-contesta-hegemonul-o-contributie-romaneasca-impotriva-imperiului-global-american).

Participarea lui Calistrat M. Atudorei la această conferință internațională este firească deoarece însăși tema ei de bază este axată pe analiza sfârșitului momentului unipolar, care a fost reprezentat de dominația globală a singurei hiperputeri mondiale, SUA, de după dispariția URSS. Oricine urmărește cu atenție dinamica vieții internaționale din ultimii ani observă că apusul acestui imperiu este deja în curs de desfășurare. Iată de ce preocuparea pentru viitoarea arhitectură geopolitică a lumii post-americane este una la ordinea zilei. În acest sens multipolaritatea ca și concept ce vizează reechilibrarea raporturilor dintre state și apariția unui șir de poluri geostrategice în locul fostului hegemon este în topul dezbaterilor în mediile academice și cele politice. Iată de ce contribuția prietenului nostru din România la schimbul de idei din cadrul Forului de la Chișinău va fi cu siguranță una substanțială.

Calistat M. Atudorei este unul dintre cei care nu se mulțumește cu înțelegerea profundă a realităților geopolitice de azi. El este printre încă puținii intelectuali români care sfidează limitele procustiene ale ideologiei totalitare a ”corectitudinii politice”, înfruntând cu îndrăzneală, asemeni lui David în fața noului Goliat, care e acest monstru numit SUA, ce a paralizat orice spirit critic în societatea românească prin inducerea unei stări de fascinație oarbă.

A merge împotriva curentului niciodată nu este ușor. N-a fost deloc ușor sub regimul comunist. Dar nici azi, când riscul de a-ți pierde viața sau libertatea este mai puțin probabil decât atunci, primejdia de a fi ostracizat, marginalizat, denigrat, eliminat din spațiul public și dat afară de la slujbă persistă, nu e deloc simplu. Tocmai de aceea oameni care trăiesc acut nevoia de a servi binele comun în pofida a orice merită toată prețuirea.

Așteptăm cu nerăbdare luarea de cuvânt a acestui român care face cinste neamului său în aceste vremuri sumbre, când lumea românească pare a fi scufundată iremediabil în mocirla liberală, cu tot cu valorile sordide ale burtăverzimii triumfătoare. Între verbele ”a avea” și ”a fi” Calistrat M. Atudorei și-a făcut alegerea fermă în favoarea ultimului.

Fiți cu ochii pe noi! Garantăm o atmosferă incendiară!

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,