„Orbanizarea” și sfârșitul Uniunii Europene

15:41, 11 aprilie 2018 | Actual | 1129 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Presa mainstream occidentală este oripilată de victoria zdrobitoare a partidului „FIDES” condus de Victor Orban în alegerile parlamentare din Ungaria și deja apar opinii precum că fenomenul „orbanizării” ar putea lua amploare și ar amenința existența Uniunii Europene.

Die Welt scrie că datorită discursului său împotriva imigranților, „cotropitorilor Bruxelles-ului” și acțiunilor cancelarului german Angela Merkel, premierul ungar Victor Orban a reușit să-și supună toată țara și să o transforme într-o „democrație în frunte cu un fuhrer”.

Dar cel mai mult pe cei de la Die Welt îi îngrozește cristalizarea unor curente în Europa de Est care îmbrățișează politica „orbanizării”. Analiștii acestei publicații plasează Polonia în avangarda discipolilor acestei politici care „ar putea fi începutul sfârșitului Uniunii Europene”.

Sursa subliniază că în Ungaria s-a format de-a lungul secolelor o repulsie puternică față de factorul extern, care a dirijat procesele interne din țara respectivă. Teritoriul Ungariei a fost un câmp de bătălii dintre Imperiului Otoman și Imperiul Habsburgic. Apoi țara a fost ocupată de Germania în perioada celui de al treilea Reich și mai târziu de URSS, care i-a impus poporului ungar comunismul. Astfel, sentimentul că cineva din afara țării încearcă să intervină abuziv, să impună ceva cu forța, a devenit o parte importantă a psihologiei ungurilor.

Autorii de la Die Welt sunt de părere că tocmai sentimentul repulsiei față de factorul extern i-a asigurat lui Orban o ascensiune politică spectaculoasă. La ora actuală Bruxelles-ul ar întruchipa, în viziunea cetățenilor unguri, acel factor extern abuziv și abominabil.

Însă sursa citată îi amintește lui Orban că nici rușii nu au fost tot timpul onești cu țara sa și că, făcând jocuri cu Vladimir Putin, îi supără pe partenerii Budapestei din UE și NATO.

Politica lui Orban, continuă publicația germană, are mulți adepți în țările grupului de la Visegrád, iar Polonia este principalul jucător regional care împărtășește politica Budapestei.

Analizând procesul decizional dificil din UE, autorii de la Die Welt avertizează că odată cu fortificarea  grupului de la Visegrád situația din UE ar putea să ajungă ca cea de la ONU, adică, din cauza divergențelor fundamentale dintre participanții la procesele din UE aceasta ar putea să se transforme într-un banal club de discuții.

„Am putea spune chiar mai mult: Victor Orban se pregătește să devină groparul UE. Sărmana Ungarie, sărmana UE! Ea riscă să se prăbușească sub presiunea lașității”, susțin autorii.

La ora actuală în afară de Germania și Franța, care fac eforturi pentru a constitui un nucleu de forță ce reușește să mențină integră Uniunea Europeană, nicio altă țară se străduiește din răsputeri în acest sens. Germania are tot interesul să mențină UE pentru că astfel își asigură o piață de desfacere confortabilă pentru produsele generate de capacitățile sale industriale gigantice. Franța, la rândul său, în afara UE va pierde și mai mult din ponderea sa pe arena internațională.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,