O mică controversă pentru o canapea

15:10, 9 aprilie 2021 | Actual, Externe, Politica | 612 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În aceste vremuri tulburi în care senzaționalismul la nivel scăzut și căutarea „buzz” au devenit norme pentru modelarea a ceea ce rămâne în opinia publică, orice gest banal a devenit un subiect fierbinte.

Astfel, întâlnirea din 6 aprilie 2021 între președintele turc, Reçep Tayyip Erdogan și președinții instituțiilor Uniunii Europene a dat naștere unei mici controverse în jurul unei canapele, iar unele spirite puternice au ajuns la evocarea unei întrebări de protocol, în timp ce această afacere nu depășește o biblie de bistro asupra calității canapelei pe care foarte aroganta Ursula von der Leyen a pus-o posterior.

Dincolo de această controversă, care nu este una, mass-media a ratat un aspect important al politicii turcești față de această entitate supranațională și ultra-birocratică care este Uniunea Europeană. Împotriva tuturor așteptărilor, președintele turc Erdogan, ale cărui ambiții geostrategice sunt afișate, nu numai că recunoaște această entitate, ci se ocupă de ea.

În calitate de politician inteligent, Erdogan știe să-și cultive imaginea și vede cu mult dincolo de criticile asupra drepturilor omului adresate țării sale după decizia Ankarei de a se retrage din Convenția de la Istanbul privind prevenirea violenței împotriva femeilor și copiilor, un cal troian de politică corectă. gândirea vizând un registru cu totul diferit conform editorialelor turcești. Mai presus de toate, Erdogan știe că o minoritate de turci încă prețuiește visul aderării la această Uniune care face ca țările din Europa de Est să viseze. În cadrul strategiei sale de redistribuire a influenței turcești asupra Europei de Est, al cărui teritoriu a fost timp de secole domeniul de manevră al Imperiului Otoman, Erdogan a creat o Uniune Europeană care poate servi interesele Turciei în acest sens.

Poarta de intrare a Turciei către Europa de Est este Ucraina, o țară instabilă în conflict cu Rusia. Cu toate acestea, Uniunea Europeană manevrează în Ucraina ca al doilea cuțit al Washingtonului, ca parte a strategiei de izolare și destabilizare a Rusiei și Belarusului.

Plimbarea cu funii a Turciei între Moscova și Washington este un succes: pe de o parte, Turcia achiziționează sisteme sofisticate de arme rusești precum complexul S-400 și, pe de altă parte, își vinde dronele Bayraktar Ucrainei; într-o singură mișcare, Turcia se apropie de Rusia, rămânând în același timp un aliat strategic și indispensabil al Statelor Unite. Pentru Erdogan, Europa este minimul. Cel care face un pic de figurare într-un joc care depășește ea. Cu toate acestea, UE poate ajuta. Erdogan este portarul. Poate deschide ușa inundației migratoare asupra unei cetăți europene care s-a închis.

Președintele turc exploatează doar oportunitățile create de contingențe și contradicțiile strategiilor urmate de Imperiu pentru a „face un loc sub soare” conform formulei unui fost prim-ministru israelian.

Rămâne întrebarea despre ego-ul unui von der Leyen și genul lui. Mai puțin decât o întrebare subsidiară care rezultă dintr-o anumită întârziere agravată de diktatul media al culturii Woke inerente într-o perioadă de decadență marcată de absurditate și aroganță. Lumea reală este destul de diferită.

Sursa: https://strategika51.org