Moldovenii din afara tării trimit tot mai mulţi bani acasă

16:48, 25 ianuarie 2019 | Actual, Economie, Social | 5099 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Cetăţenii ţării noastre aflaţi la muncă peste hotare trimit tot mai mulţi bani acasă, se arată într-un material publicat pe portalul bloknot-moldova, care citează un raport al BNM.

În anul 2018 volumul remitenţelor a crescut cu 5,8% faţă de anul trecut.

Persoanele fizice (rezidenţi şi nerezidenţi) au primit anul trecut, prin băncile din Republica Moldova, un miliard 255,8 milioane de dolari.

Acest lucru este evidenţiat de datele publicate ale Băncii Naţionale a Moldovei.

Transferurile ajung la un miliard 368 milioane de dolari.

Persoanele care trimit s-au primesc bani prin intermediul sistemelor de transfer pot fi cetăţeni ai oricărui stat. Originea şi destinaţia banilor transferaţi pot fi diferite. Datele includ decontările băncilor din Republica Moldova şi nu ţin cont de băncile din zonele din stânga Nistrului, relatează BNM

Fluctuaţiile cursului de schimb faţă de dolarul american, precum şi creşterea reală a transferurilor au contribuit la creşterea lor.

Datele BNM indică o schimbare în structura transferurilor, inclusiv prin intermediul sistemelor de plată rapidă. Anul trecut, cea mai mare parte a remitenţelor prin sistemul de transferuri de băneşti – 56,6% din total – a fost în euro, comparativ cu 50,2% în anul precedent. Ponderea dolarului în suma totală a transferurilor către persoane fizice a scăzut de la 22,9% în 2017 la 17,2% în 2018.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, remitenţele din străinătate rămân o sursă importantă pentru bugetele gospodăriilor casnice. În medie, în al treilea trimestru al anului trecut, acestea au reprezentat 13,4% din veniturile totale, în comparaţie cu 14,6% în 2017. „Populaţia rurală este mai dependentă de transferurile băneşti din străinătate decât populaţia urbană, cota lor fiind de 19,9% faţă de 7,2% pentru populaţia urbană”, se arată în raportul privind veniturile şi cheltuielile populaţiei în al treilea trimestru al anului 2018.

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,