Ministrul Agriculturii: Pământul este un bun care trebuie să fie vândut

17:45, 30 octombrie 2018 | Actual, Politica, Social | 2767 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a explicat de ce își dorește liberalizarea pieței funciare și în ce condiții.

Ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, consideră că pământul este un bun care trebuie să fie vândut în condițiile unei economii de piață. Demnitarul a declarat, într-un interviu pentru agrobiznes.md, că actuala lege care interzice vânzarea pământurilor către străini stagnează investițiile în agricultură.

”Mediul macroeconomic al Republicii Moldova este foarte asemănător cu cel al țărilor vizate de Politica Europeană de Vecinătate și al altor țări din regiune, dar diferă de cel al statelor membre ale UE, iar acest aspect creează reticență în ceea ce privește decizia de investire de către investitorii străini. Un alt motiv ar fi capacitatea zonelor în care aceștia își vor desfășura activitatea de a asigura brațe de muncă suficiente pentru desfășurarea activității”, a declarat Ciubuc.

Totodată, el a precizat că pe parcursul ultimilor ani agricultura a devenit un sector atractiv, datorită implementării de către Guvern a politicilor prietenoase mediului de afaceri. Mai mult, Ciubuc consideră că trebuie revizuită legislația funciară ce ține de vânzarea și cumpărarea pământurilor de către străini.

”Desigur toate reformele care au fost realizate urmează să motiveze investitorii străini să vină în Republica Moldova. Aceasta nu se va întâmpla peste noapte. Există necesitatea de a revedea legislația, mai ales ce ține de vânzarea/cumpărarea terenurilor de către străini. Este o problemă aici, care stagnează investițiile, dar trebuie să fim foarte atenți atunci când vorbim de liberalizarea acestui proces. Avem o abordare mai pragmatică axată pe regulile economiei de piață și pământul este un bun, care trebuie să fie vândut în condițiile unei economii de piață”, a declarat ministrul.

El a ținut să accentueze totuși că sunt necesare anumite restricționări, pământul fiind ”resursa de bază a țării” și ”una dintre cele mai mari bogății”.

”…acestea trebuie reglementate în așa fel ca să nu dăuneze sectorului și în același timp să avem cât mai mulți investitori. Avem un Fond de subvenționare, care vine să susțină, inclusiv investițiile celor străini care fac agricultură. Facilitățile de ordin financiar, fiscal, dar și posibilitățile extinse de desfacere a producției în baza Acordurilor de liber schimb cu diferite țări, ar favoriza, în viitor, investițiile străine, pentru că investitorii au nevoie de stabilitate economică, politică”, a subliniat Ciubuc.

Sursa: https://sputnik.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,