Ministru german: Nu vrem ca Washingtonul să ne dicteze relațiile cu alte țări

14:21, 14 august 2018 | Actual | 859 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Lumea la este foarte aproape de un război economic din care nimeni nu are cum să iasă victorios, este mesajul transmis de ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, într-un intreviu pentru tabloidul Bild. ”Suntem la câțiva pași de prăpastie” și ”războiul comercial global nu are nici învingători, nici înfrânți”, a spus Altmaier. El ar arătat că doar un mic grup de politicieni vor hotărî soarta a sute de mii de locuri de muncă din Europa care depind de comerțul dintre UE și SUA. ”Am învățat din trecut că cei care suferă cel mai mult de pe urma unui război comercial sunt clienții, pentru că bunurile și serviciile devin tot mai scumpe”. ”Acest război comercial împiedica creșterea economică și aduce multe incertitudini”.

Însă mesajul principal al ministrului german a fost cel că Europa trebuie să facă front comun împotriva administrației Trump și să nu țină cont de amenințarea penalizarii companiilor europene care vor să facă pe mai de parte afaceri în Iran. ”Nu vrem ca Washingtonul să ne dicteze ce relații să avem cu alte țări. Companiile germane pot continua să investească cât de mult doresc în Iran”, a spus Altmaier. Asta deși chiar ministrul german recunoaște că ”multe companii depind de împrumuturi de la bănci care se refinanțează la rândul lor din SUA, iar aceasta creează probleme”. Ministrul Altmaier sugerează că Europa are de ales între doua rele, atât timp cât nesocotirea avertismentelor președintelui Donald Trump va duce la penalizarea dureroasă a companiilor europene, iar supunerea în fața politicii americane va lăsa loc liber în Iran companiilor chineze.

Nu mai târziu de finalul săptămânii trecute, compania petrolieră chineză CNPC a preluat acțiunile deținute de francezii de la Total în proiectul pentru exploatarea rezervelor de gaze din câmpul gazeifer South Pars. Total a fost printre primele compnaii europene care au anunțat că se vor supune politicii sancțiunilor anunțate de Donald Trump, un semnal că marile firme europene nu au încredere în capacitatea UE și a monedei euro de a ține piept SUA și dolarului. Total semnase în 2017 un contract pentru dezvoltarea fazei a doua a exploatării South Pars.

Declarațiile ministrului german au venit la finalul unei săptămâni în care UE a invocat activarea așa-numitellor ”legi de blocaj” (blocking statute) și a anunțat că va menține deschise ”canalele financiare” cu Iranul. Legile de blocaj declară nule efectele extrateritoriale ale politicii americane de sancțiuni și permit companiilor din UE să nu se supună acestor sancțiuni americane. Se pare însă ca marile companii europene nu cred în capacitatea UE de a aplica eficient o asemenea contrapolitică la sancțiunile SUA.

Există și voci din SUA care consideră că reacția UE poate fi eficientă. Fostul congresman Ron Paul spune că UE ”trebuie să aibă coloană vertebrală” și să reziste în fața amenintarilor lui Trump. ”Dacă fac front comun, cred că SUA ar trebui să-și ajusteze politicile, pentru că nu vor avea cum să le aplice. Dacă Rusia, China, India și alte țări vor face afaceri cu Iranul, cum le vom pedepsi? Cu timpul, oamenii își vor da seama că trebuie să ne adaptăm politicile, pentru că alte țări nu tolerează ce am făcut”, a scris Ron Paul.\

Sursa: www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,