Marea Britanie va reexamina eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech. Țara a înregistrat mai multe infectări și decese de când a pornit campania de imunizare

11:44, 21 ianuarie 2021 | Actual | 223 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Marea Britanie va reexamina în detaliu eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNtech, ca urmare a unor semne de întrebare ridicate de experți israelieni, relatează miercuri agenția EFE, potrivit Agerpres.

Planul național de imunizare elaborat de guvernul britanic, care prevede vaccinarea masivă deocamdată cu vaccinurile Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca, este principala armă prin care acesta speră să stăvilească răspândirea virusului, care în Marea Britanie s-a propagat mai accentuat din cauza unei noi mutații mai contagioase.

De aici rezultă și neliniștea generată de rezultatele unei analize elaborate de cercetători din Israel, țară care este foarte avansată în procesul de vaccinare a populației, până marți vaccinând cu prima doză 2,2 milioane de persoane, dintre care 422.000 au primit și a doua doză. Cei mai mulți israelieni au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer/BioNTech, foarte puțini primind celălalt vaccin autorizat în această țară, cel produs de Moderna.

Conform datelor acestei analize, protecția oferită de vaccinul Pfizer/BioNTech după administrarea primei doze este semnificativ mai redusă, de 33%, față de estimarea inițială de 89% din studiile clinice.

Consilierul științific al guvernului britanic, Patrick Vallance, a admis miercuri la postul Sky News că ”în practica lumii reale lucrurile rareori sunt la fel de bune ca în timpul testelor”. Totuși, deși ”probabil (eficacitatea vaccinului) nu va fi la fel de ridicată în practică, nu cred că va fi atât de redusă cum sugerează aceste cifre” oferite de experții israelieni, a adăugat el.

Preocuparea guvernului de la Londra este generată mai ales de faptul că procentul ridicat al eficacității primei doze de vaccin Pfizer/BioNTech avut inițial în vedere a determinat autoritățile britanice să decidă administrarea celei de-a doua doze de vaccin după termenul de 21 de zile de la prima doză recomandat de producător, pentru a vaccina astfel cât mai multe persoane într-un timp cât mai scurt.

În Marea Britanie, campania de vaccinare a început pe 8 decembrie, cu vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

De la acea dată, numărul de contaminări zilnice a explodat – 20.964 de cazuri pe 11 decembrie, 55.761 pe 16 ianuarie 2021.
Mortalitatea s-a triplat (516 decese pe 11 decembrie, 1.564 pe 14 ianuarie 2021) depășind cu 27% rata observată în martie-aprilie 2020 (vârf maxim – 1.224 pe 22 aprilie 2020).

Aceste creșteri considerabile și simultane ale incidenței zilnice de contaminare și deces, după debutul campaniei de vaccinare, sunt foarte îngrijorătoare și confirmă faptul că autorizațiile de introducere pe piață pentru vaccinuri au fost premature.

Până miercuri, 4,6 milioane de britanici au primit prima doză de vaccin.

Sursa: https://www.activenews.ro