Maia Sandu îi cere lui Dodon să renunțe la afacerea „cetățenie contra bani”

10:55, 18 aprilie 2019 | Actual, Politica | 4533 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În vacarmul infernal al condiționărilor reciproce, formulate de către socialiști și blocul ACUM cu titlu de precondiții pentru debarcarea de la putere a actualului regim, în sfârșit ne-a fost dat să auzim și o propunere rezonabilă, de o importanță cu totul aparte. Maia Sandu, conducătoarea partidului PAS, i-a cerut președintelui Igor Dodon să-și revadă poziția favorabilă dubiosului proiect de acordare a cetățeniei țării, prin derogare de la lege, contra unei sume de bani.

Am scris deja de mai multe ori despre caracterul mafiot și iresponsabil al acestei scheme puse la cale prin complicitatea majorității parlamentare a PDM, Guvernului Filip și a președintelui Igor Dodon. Nu vom repeta argumentele expuse în articolele noastre precedente, pe care vă invităm să le parcurgeți accesând Dosarul Flux  –  Cetatenia în schimbul investitiilor.

Amintim că acum câteva zile presa a relatat despre faptul că șeful statului a și emis primul decret de acordare a cetățeniei contra bani. Cu acest prilej jurnaliștii au remarcat detaliul scandalos legat de tăinuirea numelui celui care a beneficiat de privilegiul acordării cetățeniei într-un regim preferențial. Asta pentru că formula perversă inventată de actuala putere de comun acord cu niște cercuri suspecte din lumea arabă stabilește și această normă stranie de nedivulgare a numelui celui care ar urma să beneficieze de oferta mai mult decât generoasă a autorităților moldovenești.

În acest context, deși nu suntem câtuși de puțin simpatizanți ai blocului ACUM, care continuă să pedaleze în mod naiv pe un mesaj euroentuziast și vădește o stângăcie regretabilă în discuțiile purtate cu socialiștii, nu putem decât să salutăm atitudinea luată de către această forță politică într-o problemă dea dreptul vitală pentru statul nostru. Rămâne de văzut dacă cei de la blocul ACUM, care și-au luat o pauză de gândire până la 25 aprilie pentru a-și preciza lista de condiții în dialogul său cu PSRM, vor reuși să renunțe la unele dintre acestea, care sunt inacceptabile din rațiuni strict tehnice (de exemplu, șirul de proiecte care nu pot fi adoptate decât după alegerea conducerii parlamentului și a comisiilor permanente ale forului legislativ), își vor mai potoli elanul electoral și preocupările de imagine în favoarea unei poziții patriotice care ar viza în exclusivitate interesele naționale.

Cu ocazia formulării acestei cerințe exprese adresate șefului statului reprezentanții blocului ACUM l-ar putea constrânge pe Igor Dodon sau cel puțin pe exponenții săi din PSRM să dea un răspuns univoc. Dacă până în prezent președintele Dodon a putut să ignore cu desăvârșire demersurile portalului nostru, este clar că îi va fi ceva mai greu să treacă cu vederea cererea expresă a conducătorilor blocului ACUM. Chiar dacă dânsul nu este formal parte în negocierile dintre cele două formațiuni politice, toată lumea știe că poziția socialiștilor coincide invariabil cu cea a domniei sale. Rămâne de văzut dacă Partidul Socialiștilor e în stare să manifeste cu acest prilej un minim spirit de inițiativă și de atitudine independentă în această chestiune de o gravitate majoră.

Iurie Roșca, Ghenadie Vaculovschi, pentru FLUX

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,