Macron ia în calcul organizarea unui referendum în Franța

08:47, 5 februarie 2019 | Actual, Externe | 1087 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Președintele Emmanuel Macron ia în calcul organizarea unui referendum în Franța, primul din ultimii 14 ani, pentru a aplana protestele „vestelor galbene”, deși liderii opoziției avertizează că un referendum nu va calma furia populației, scrie Le Journal du Dimanche.

Vestele Galbene au cerut organizarea unui referendum pentru consultarea populației în legătură cu schimbările majore ale legislației, ceea ce, spun ei, ar spori democrația din Franța.

În schimb, Emmanuel Macron vrea organizarea unui referendum în Franța în care cetățenii vor fi întrebați doar dacă doresc reducerea numărului de parlamentari și limitarea numărului de mandate la care au aceștia dreptul, ambele fiind promisiuni electorale ale lui Macron, din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale.

„Potrivit apropiaţilor săi, preşedintele Republicii este gata să convoace un referendum în ziua alegerilor europene, 26 mai, pentru a ieşi din criza ‘vestelor galbene’ „, au scris francezii.

Referendumul ar urma să se țină în aceeași zi în care au loc alegerile europarlamentare, în luna mai.

Ultimul referendum în Franța a fost organizat în 2005 și a fost un șoc pentru guvernanți, care nu au anticipat că cetățenii vor respinge noua constituție a Uniunii Europene. Euroscepticii francezi au fost atunci nemulțumiți că multe dintre amendamentele constituției europene fuseseră introduse ca parte din Tratatul de la Lisabona.

Întrebat dacă are în vedere organizarea unui referendum în Franța, Emmanuel Macron a declarat că această opțiune este în discuții.

Protestele violente ale vestelor galbene au izbucnit din cauza intenției guvernului de a majora prețul carburanților, ceea ce ar fi condus la o creștere a costurilor traiului zilnic. După ce guvernul a renunțat la aceste majorări de prețuri, vestele galbene au continuat protestele, având mai multe cereri.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,