KONGSBERG, NORVEGIA: CINCI MORȚI DUPĂ ATACUL UNUI ISLAMIST ÎNARMAT CU UN ARC ȘI SĂGEȚI

08:14, 15 octombrie 2021 | Actual, Externe, Social | 1380 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Patru femei și un bărbat au fost uciși și alți doi răniți când un bărbat i-a atacat cu un arc și săgeți.

Map

Poliția a primit mai întâi vestea unui atac în orașul Kongsberg, la sud-vest de capitala Oslo, la ora locală 18:12 (16:12 GMT).

Un danez convertit la islam, în vârstă de 37 de ani, a fost arestat și audiat ore întregi peste noapte.

Poliția a spus că anterior a fost în contact cu el din cauza temerilor de radicalizare după ce s-a convertit la islam.

Ataque con arco y flecha en Noruega: el autor es un danés radicalizado al  islam

Victimele erau cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, a declarat joi dimineață șeful poliției regionale Ole Bredrup Saeverud.

El a spus că cel mai probabil au murit după ce poliția s-a confruntat pentru prima dată cu atacatorul la 18:18.

Primera ministra de Noruega fue multada por infringir restricciones  sanitarias del COVID-19 - Primicias 24

Rapoartele despre incident au fost „îngrozitoare”, a spus premierul Erna Solberg, cu câteva ore înainte ca aceasta să plece din funcție.

„Înțeleg că mulți oameni se tem, dar este important să subliniem că poliția are acum controlul”, a spus ea.

An arrow left in a wall is seen after several people were killed and others were injured by a man using a bow and arrows to carry out attacks, in Kongsberg, Norway, October 13, 2021.

O săgeată putea fi văzută ieșind dintr-un perete după atac

Se spune că atacatorul a lansat atacul într-un supermarket Coop Extra din partea de vest a Kongsberg. Unul dintre cei răniți era un ofițer de poliție care se afla în magazin în acel moment.

Un purtător de cuvânt al lanțului de Coop Extra a confirmat ulterior un „incident grav” în magazinul lor, adăugând că niciunul dintre angajații lor nu a fost rănit fizic.

Con arco y flecha, hombre mata a cinco personas en Noruega - La Nación

Șeful poliției locale, Oyvind Aas, a confirmat că atacatorul a reușit să scape de o confruntare inițială cu poliția înainte ca în sfârșit să fie arestat la ora locală 18:47, la 35 de minute după ce a început atacul.

Un martor a declarat pentru televiziunea locală TV2 că a auzit o agitație și a văzut o femeie care se acoperea, apoi un „bărbat care stătea la colț cu săgeți într-o tolbă pe umăr și cu un arc în mână”.

„După aceea, am văzut lumea alergând ca sa-si salveze viața. Una dintre ei era o femeie care ținea un copil de mână”, a adăugat ea.

Poliția a declarat agenției de știri norvegiene NTB că atacatorul a folosit și alte arme în timpul incidentului, fără a oferi mai multe detalii despre ceea ce erau.

Cinco muertos y dos heridos en el ataque con arco y flechas en Noruega

Suspectul s-a mișcat într-o zonă întinsă, iar autoritățile au înconjurat mai multe părți ale orașului. Locuitorilor li s-a ordonat să rămână în interior, astfel încât autoritățile să poată examina locul și să adune probe. Grădinile și garajele din jur au fost registrate cu ajutorul câinilor.

Atacul a fost cel mai mortal din Norvegia, de când extremistul de extremă dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane, majoritatea într-o tabără de vară a Partidului Muncitoresc pentru copii, pe insula Utoya, în iulie 2011.

Complet de neconceput”

Nyheter, Korona | Økt smitte i Kongsberg: – Jeg er litt spent på dem som er  i ventekarantene nå

Primarul din Kongsberg, Kari Anne Sand, a declarat că a fost un atac șocant care a avut loc într-o zonă în care locuiau multe persoane și că o echipă de criză va ajuta orice persoană afectată.

Descriind orașul ca fiind „o comunitate complet obișnuită, cu oameni complet obișnuiți”, doamna Sand a spus că toată lumea a fost profund zguduită de „această situație foarte tragică”.

Fredrik Neumann - VP, Sales Retail at Wirecard | The Org

Suspectul a fost dus la o secție de poliție din orașul Drammen, unde avocatul său apărător, Fredrik Neumann, a spus că a fost audiat mai mult de trei ore și că a cooperat cu autoritățile.

Suspectul a avut o mamă daneză și un tată norvegian, a explicat el.

From today, foreigners living in Norway with a health professional  background can work in healthcare - Norway Today

Ministrul de justiție al Norvegiei, Monica Maeland, a declarat reporterilor că poliția nu știa încă dacă este sau nu un act de terorism și că nu poate comenta asupra detaliilor care apar despre suspect.

Procurorul de poliție Ann Irén Svane Mathiassen a declarat pentru TV2 că bărbatul locuia de câțiva ani în Kongsberg și era cunoscut de poliție.

Jonas Gahr Støre – Store norske leksikon

Atacul a avut loc în ultima zi a guvernului conservator al Ernei Solberg, iar un nou ministru al justiției preia cazul joi sub o coaliție de centru-stânga condusă de liderul laburist Jonas Gahr Store. Cu câteva ore înainte de a-și anunța noul cabinet, Store a spus că a fost un „act crunt și brutal”.

Poliția norvegiană nu este de obicei înarmată și, după atac, direcția de poliție a ordonat tuturor agenților la nivel național să poarte arme de foc ca măsură de precauție suplimentară.

Poliția a registrat joi zona Huseby din nord-vestul Oslo, în urma informațiilor despre un bărbat care a fost văzut purtând un arc și o săgeată. Poliția a subliniat că nimeni nu a fost rănit și că nu a existat nici o amenințare.

„Poliția nu are nicio indicație până acum că există o modificare a nivelului de amenințare națională”, a declarat direcția într-un comunicat (în norvegiană).

Sursa: https://invictuswebmedia.com