Juncker: Comisia Europeană este ”iadul”

09:01, 7 februarie 2019 | Actual, Externe | 1159 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a stârnit valuri de indignare în Marea Britanie după ce s-a întrebat dacă nu există ”un loc special în iad” pentru cei care au militat pentru Brexit „fără să aibă cel mai vag plan pentru ducerea la capăt în siguranță” a ieșirii Marii Britanii din UE. Mesajul lui Tusk a durut cu atât mai mult în Marea Britanie cu cât a fost transmis în timpul conferinței de presă de la Bruxelles cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. Acesta din urmă l-a și avertizat pe Tusk că va avea ”probleme groaznice” cu presa britanică după această remarcă.

În acest moment, Acordul negociat de guvernul britanic și UE s-a împotmolit în Parlamentul britanic tocmai din cauza chestiunii irlandeze – reinsitituirea unei granițe fizice între Irlanda (membră UE) și Irlanda de Nord, fapt care ar putea duce la reizbucnirea conflictului din Ulster.

BBC a interpreat într-o cheie moderată afirmația surprinzătoare a lui Tusk. ”Lăsând la o parte planificata încercare de a provoca spiritele, remarca sa a fost o invitație către premierul Theresa May pentru a veni cu o versiune diferită a clauzei de salvagardare pentru Irlanda de Nord – «o garanție credibilă», o promisiune că «este posibilă o soluție comună»”, scrie BBC.

Nu la fel au interpretat afirmația lui Tusk tabloidele britanice și politicienii pro-Brexit. ”Ne întrebă,, dacă domnul Tusk consideră că folosirea unui asemenea limbaj este de ajutor”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului britanic.

Cea mai dură reacție a veni din partea unioniștilor din Irlanda de Nord care susțin guvernul May – Partidul Democratc Unionist. Deputatul Sammy Wilson a scris pe Twitter că Tusk este ”un euromaniac afurisit”. Wilson arată ca Tusk i-a jignit pe cei 17,4 milioane de britanci care au votat pentru Brexit și și-au dorit să scape de „corupția UE” și să ”caute paradisul unui Regat liber și prosper”. ”Acest euromaniac afurisit face totul ca să mențină Regatul Unit în lanțurile birocratței UE”. ”Tot ce va obține este o rezistență și mai mare din partea celor care au optat să scape de Tusk și de cabala furcilor iadului”.

La câteva ore, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a încercat să calmeze spiritele oferind o definiție a ”iadului” ce poate să sugereze că șeful CE invită Marea Britaie să rămână în UE. Pentru Juncker iadul ete tocmai Comisia Europeană. ”Sunt mai puțin catolic decât prietenul meu Donald. El crede în rai și, prin opoziție, în iad. Eu cred în rai și nu am vazut niciodată iadul, cu excepția momentelor în care vin la slujbă aici. Este un iad”.

Sursa: https://www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,