Iranul, la doar câteva săptămâni distanță de bomba atomică!

09:39, 3 februarie 2021 | Actual, Externe, Politica | 246 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Dacă pentru Donald Trump totul s-a rezumat la „America First”, un principiu ce i-a ghidat politica externă în mandatul de patru ani, Joe Biden pare decis să defileze cu eticheta „America Last” lipită de frunte. Nu-i bună nici măcar de glumă, însă multe cercuri de la Washington au început să ridice sprânceana după ce au aflat că Iranul este la doar câteva săptămâni distanță de obținerea bombei atomice! Ar fi nucleara pentru Casa Albă, acolo unde mulți spun că de fapt s-a instalat Administrația Obama 3.0. În materie de imagine vândută lumii, cam așa pare, că SUA umblă cu mănuși și pe vârfuri, să nu producă prea mult zgomot.

Puternica explozie din fața Ambasadei Israelului la New Delhi (India) a atras din nou atenția asupra sponsorizării terorismului de către liderii de la Teheran. Și imediat s-a făcut referire la avansul rapid pe care l-a luat Iranul în obținerea armei nucleare, dându-se alarma în cancelariile de la Washington, Paris și Ierusalim.

Strategia lui Biden

Consilierul pe securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat săptămâna trecută că orice fel de comportament dăunător din partea Iranului trebuie ignorat fiindcă prioritară acum este cursa înarmării nucleare declanșate de autorități. „Escaladarea crizei nucleare a ajuns la punctul în care Teheranul este foarte aproape de a avea suficient material pentru obținerea primei bombe atomice”.

Casa Albă l-a nominalizat pe Robert Malley, arhitectul acordului nuclear cu Iranul, negociat de Administrația Obama, să reia discuțiile. Însă, între timp, bombardierele B-52 au continuat să zboare peste Golful Persic, ceea ce arată că avem de-a face cu o strategie pe două căi – un impuls spre diplomație și în același timp o descurajare militară.

Și Parisul merge pe aceeași idee, anume că timpul rămas până când Iranul va deveni o putere nucleare e foarte scurt. Mai mult, Emmanuel Macron vrea să aducă la masa discuțiilor și Arabia Saudită, ceea ce nu poate decât să inflameze tabăra perșilor. Însă, înainte de a discuta despre orice modificare a programului său nuclear, ayatollahul Ali Khamenei cere ca sancțiunile impuse Teheranului să fie eliminate.

Israelul pregătește „planuri operaționale”

În lumina noilor dezvăluiri, generalul Aviv Kochavi, șeful de Stat Major al forțelor armate israeliene, a provocat rumoare afirmând că, din informațiile sale, Iranul va deține arma nucleară în doar câteva săptămâni!

Ținând cont de toate datele, afirmă generalul Kochavi, „am instruit forțele de apărare ale Israelului să pregătească o serie de planuri operaționale, pe lângă cele deja existente. Va decide conducerea politică, desigur, dacă ele vor fi puse în aplicare, dar aceste opțiuni/ planuri trebuie să fie pe masă, asta e clar!”. Ce-i drept, este neobișnuit ca un ofițer militar de cel mai înalt rang să emită un asemenea, însă presa din Israel atrage atenția că mesajul este binevenit, mai cu seamă că „avem de-a face cu pericolul cel mai mare pentru securitatea noastră națională, reprezentat de amenințarea iraniană”.

Americanii știu despre planurile israelienilor, asta e cert. Generalul Kenneth McKenzie s-a întâlnit la Tel Aviv cu omologul său, iar înainte de a pleca spre Washington a petrecut două ore în compania directorului Mossad, Yossi Cohen. Informațiile sunt că Yossi Cohen se va deplasa săptămâna viitoare în State, în ceea ce mulți cred că va fi întâlnirea decisivă cu privire la soarta Golfului Persic.

Sursa: https://ortodoxinfo.ro