India explică de ce a trimis un MIG-21, vechi de 30 de ani, împotriva unui F-16 pakistanez, care a ieşit din fabrică după 2005

12:14, 6 martie 2019 | Actual, Externe | 1079 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

După confruntările militare recente dintre India şi Pakistan, multă lume s-a întrebat de ce IAF (Indian Air Force) a trimis un MIG-21, un avion vechi de zeci de ani, împotriva unui F-16 Block 52D al PAF (Pakistan Air Force), aparat fabricat după 2005.

Confruntarea dintre cele două avioane militare a avut loc pe 27 februarie. Atunci, India a trimis o mică forţă aeriană pentru a intercepta avioane pakistaneze care atacau poziţii militare de pe teritoriul său, transmite National Interest.

Din forţa trimisă de IAF făceau parte două avioane MIG-21 Bison, patru Su-30 şi două Mirage 2000. De partea cealaltă, PAF dispunea de opt modele F-16, patru Mitage III şi patru JF-17 Thunder, alături de alte câteva avioane de atac la sol.

În confruntare, India a pierdut două avioane MIG-21 (New Delhi susţine că doar unul), iar Pakistanul un F-16, care a fost doborât de unul dintre acestea, potrivit publicaţiei The Aviationist. Pilotul PAK a murit, iar pilotul aflat la manşa MIG-ului care i-a doborât avionul, Abhinandan Vardhaman, a fost capturat de Pakistan.

MIG-urile folosite de IAF în această confruntare au fost modernizate în anii 1990. Acestea se numesc „Bison” şi dispun de radare şi sisteme de comunicaţii moderne, precum şi de rachete eficiente aer-aer cu rază scurtă şi medie. Block 52D este una dintre cele mai moderne versiuni de F-16 ţi dispune de tehnologii de ultimă oră. Acestea nu au mai contat însă când cele două avioane inamice s-au apropiat unul de altul şi au avut contact vizual, potrivit experţilor. MIG-21 este un avion foarte agil şi eficient în confruntările de aproape, aşa numitele „dog fights”.

Comandantul forţelor aeriene indiene a explicat de ce a decis să trimită şi avioane MIG-21 împotriva forţei mult mai moderne desfăşurate de PAF. „MIG-21 este în inventarul nostru, aşa că de ce să nu îl folosim?”, s-a întrebat, retoric, Birender Singh Dhanoa. „Versiunea Bison are arme mai bune şi rachete aer-aer mai bune”, a continuat el.

Însă adevăratul motiv pentru care avionul a fost trimis este acela că MIG-21 este cel mai numeros model din portofoliul IAF, care operează un inventar din ce în ce mai vechi de aeronave. India mai deţine încă peste 240 de avioane MIG-21.

De-a lungul timpului, IAF a deţinut 874 de astfel de avioane de producţie sovietică. Primele MIG-21 au intrat în serviciul său în 1963.

Sursa:https://www.mediafax.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,