Igor Dodon: continuăm să rămânem ostatici ai conflictului transnistrean nesoluționat

11:42, 2 martie 2018 | Actual | 893 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis un mesaj de ziua comemorării celor căzuţi în 1992 pentru independenţa şi integritatea teritorială a ţării.

„Ziua de 2 martie 1992 a fost consemnată pentru totdeauna în istoria statului nostru. În această zi, Republica Moldova nu numai că a fost primită în marea familie a Organizației Națiunilor Unite, dar a și obținut recunoașterea plenară ca subiect al dreptului internațional, a obținut posibilitatea de a fi participant cu drepturi depline la relațiile internaționale în vederea edificării păcii și prosperării în întreaga lume”, se spune în mesajul Preşedintelui.

Totodată, el subliniază că începînd cu 2 martie 1992, statul nostru a deschis o nouă pagină a relațiilor cu alte state și popoare nu doar din Europa, ci și din întreaga lume.

Şeful statului mai menţionează că „anul 1992 a fost umbrit de evenimentele sinistre de pe Nistru, care au răpit sute de vieți, au distrus destinul a mii de oameni. În prezent, cu 26 de ani mai tîrziu, noi continuăm să rămînem ostatici ai conflictului transnistrean nesoluționat, care împiedică dezvoltarea statului nostru comun – Republica Moldova”.

Potrivit lui Dodon, „nu putem, și nici nu este corect, să trăim la infinit prin trecut, să fim prizonierii învinuirilor reciproce și ai unor temeri false”.

„Astăzi, în această lume ce se schimbă fulgerător, apar noi provocări și amenințări, inclusiv în domeniul asigurării securității. Astfel, nici țara noastră nu va putea să rămînă într-o parte de la aceste procese. Pentru ca să nu cădem iar victime ale confruntării forțelor interne și externe, noi trebuie să apărăm cu fermitate interesele noastre naționale, să promovăm o politică externă înțeleaptă și echilibrată”, mai menţionează preşedintele în mesajul său.

„Noi trebuie să ne ațintim privirile în viitor. Doar așa țara noastră, poporul moldovenesc, vor putea să ocupe un loc decent în marea familie a Organizației Națiunilor Unite”, a punctat şeful statului.