Guvernatorul BNR Mugur Isărescu merge, astăzi, la audieri în Senat

10:35, 12 februarie 2019 | Actual | 954 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR) va fi prezent, astăzi, la ora 11.00, în comisiile reunite ale Senatului (economică şi de buget), pentru a răspunde întrebărilor pe tema ROBOR şi a Raportului realizat de banca centrală.

Guvernatorul Mugur Isărescu a fost chemat în mai multe ocazii la comisia Economică, de către preşedintele acesteia, senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, care susţine că băncile manipulează calculul ROBOR, cu implicarea BNR.

Isărescu nu a răspuns ultimelor invitaţii ale parlamentarului, însă acum a fost chemat la comisii de Biroul Permanent al Senatului.

Ieri, şeful Băncii Naţional a avut o ieşire fără precedent, în care a răspuns dur declaraţiilor făcute în ultima vreme de Darius Vâlcov, consilierul premierului, cu privire la ROBOR şi la atribuţiile băncii centrale.

Guvernatorul BNR s-a aratat profund deranjat de atitudinea lui Darius Vâlcov din acest an şi a avut, la rândul său, replici tăioase la adresa consilierului guvernamental.

În ocazia conferinţei în care a prezentat Raportul asupra inflaţiei, Mugur Isărescu a repetat de mai multe ori că Darius Vâlcov nu vorbeşte în numele Băncii Naţionale.

Răspunzând unei întrebări, domnia sa a mai menţionat: „Eu imi dau seama de grotescul în care a intrat BNR cu acest conflict. Îmi cer scuze, în numele meu, pentru că eu am avut astăzi (n.r. ieri) un limbaj mai dur, dar nu mai putem discuta în termeni tehnici pentru că nu se înţeleg. Din această cauză, azi a trebuit să fiu mai direct”.

Întrebat dacă ţinteşte postul de guvernator BNR, Darius Vâlcov a spus, duminică seara, într-o emisiune televizată, că, în opinia sa, nici actualul guvernator al BNR, nici el nu pot ţinti acest post.

Tot atunci, consilierul premierului a declarat că nu se pune problema schimbării ROBOR, însă Guvernul, Banca Naţională şi băncile comerciale trebuie să ajungă la un consens în această privinţă.

În legătură cu audierea Guvernatorului Isărescu la comisiile de specialitate din Parlament, Vâlcov a spus că şeful BNR ar trebui să-şi pregătească bine răspunsurile.

Sursa:http://www.bursa.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,