France Presse: Israelul a făcut oare din populația sa un grup de cobai?

16:02, 29 ianuarie 2021 | Actual | 141 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a recunoscut recent că statul evreu a acceptat „să partajeze cu Pfizer și cu restul lumii toate datele statistice care pot ajuta la dezvoltarea unor strategii pentru a învinge noul coronavirus”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acordul cu Pfizer are scopul de a-i permite Israelului să devină „prima țară din lume care iese din pandemia de coronavirus”, a repetat în urmă cu câteva zile șeful guvernului israelian, care speră să repornească economia țării până la alegerile legislative programate pe 23 martie.

Potrivit lui Tehilla Shwartz Altshuler, specialistă în protejarea datelor private la Institutul pentru Democrație din Israel, un centru de analiză politică din Ierusalim, digitalizarea pe scară largă a datelor medicale din Israel reprezintă „un atu unic”.

„Într-o lună sau șase săptămâni, Israelul poate să ofere grupului Pfizer date despre milioane de persoane”, a declarat ea pentru AFP, subliniind că această partajare a datelor ar fi trebuit să facă subiectul unei dezbateri publice, cu atât mai mult cu cât mulți israelieni se tem că datele lor personale vor fi transmise fără eliminarea elementelor de identificare, procedură care le-ar asigura anonimatul.

„Israelul, care se laudă în aceste zile că este „Națiunea Vaccin”, a făcut oare din populația sa un grup de cobai?”, se întreabă jurnaliștii de la AFP citați și în L’Express.

Un lucru este sigur, afirmă tot jurnaliștii francezi, care o citează pe aceeași specialistă: campania de vaccinare este până în prezent „cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea”.

Sursa: https://www.activenews.ro